Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Mer rörelse


Det finns många oroande tecken på konsekvenserna av att många unga rör sig mindre än man gjorde förr. Allt ifrån ökad fetma och andra fysiska åkommor till tidiga förslitningsskador i arbetslivet.

Receptet är oftast mer idrott i skolan, vilket kan ha med sig väldigt mycket gott. Jag skulle ändå önska att man vidgar perspektivet. Huvudsaken är att man tidigt får vanan att använda kroppen och röra sig, får kondition och uthållighet. Det kan betyda mycket även för det psykiska välbefinnandet. Att röra sig är än mer viktigt idag när cybervärlden gör alla åldrar mer stillasittande, omfattningen på skjutsandet för många blir allt extremare och yrkeslivet alltmer ”ofysiskt”.

Den senaste tiden har jag mött några som haft livslånga trauman från just idrotten i skolan. Där upplevde man saker som präglat en mer eller mindre hela livet. Några kan börja kallsvettas vid tanken på det man upplevde som något av det grymmaste i barndomen. Kanske beroende på oförstående lärare, obefintligt bollsinne eller motoriska förmågor på den nedre delen av skalan.

Många ovana kan få en mer positiv upplevelse än man haft av idrotten genom kloka och pedagogiska lärare, men glöm inte alla andra sätt att sätta sprätt på fysiken. Mer rörelse, mer uteliv – gärna mer idrott – men även alternativ fysisk aktivitet.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

En kommentar

 1. Björn Hällgren

  Jaa enstaka undantag som förespråkar den fysiska aktivitetens lov finns, tack Jan, om än inte speciellt många inom journalistiken och politiken luftar åsikter om detta, kanske det viktigaste för alla människor, nämligen att vara frisk och ha en god hälsa..Finns det någe viktigare..?? Just den psykiska ohälsan o kopplingen till brist på rörelse är i stort sett obefintlig i offentligheten.

  Om du tror att jag enbart förespråkar Mer Idrottstimmari skolan som enda lösning på alla fysiska o psykiska problem så är du nog ganska dåligt underrättad och informerad.Bland alla trehundra ministrar o Riksdagsledamöter jag träffat personligen genom åren och presenterat forskning , fakta och sunt förnuft så gav jag och presenterade till Margot Wallström, dåvarande Socialminister 1997 o hennes statssekreterare, en handlingsplan med 10 punkter om Hur vi når målet med ökad fysisk aktivitet i skola och samhälle..rent generellt.

  Idrottsämnet jämför ju du med egna erfarenheter o några ”traumatiserade” persons uppfattningar.. Hur vet du hur dagens skolundervisning ser ut..?
  Hur vet du vilka beslut de tagit genom livet?

  Dessutom, så lätt att gnälla på skolan och skylla på annat när faktiskt livsstilen ÄR faktiskt personens eget ansvar och naturligtvis föräldrar under uppväxten. +Skolans uppdrag att ge kunskap, skapa intresse, ge rätt attityd, vilja och ambition att leva ett hälsosamt liv..!

  Hälsa är så mångfacetterat där naturligtvis ekonomi, föräldrars utbildning, miljö, boendeförhållanden, arv, mm.mm spelar in.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.