Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Politiken – återkomsten


Idag har vi haft KS i Vännäs. Det var en odramatisk dagordning med en uppiggande avvikelse.
Det hade kommit en inbjudan till partierna från Hammarskolan som p.g.a. lite problem inte noterats av alla förrän på morgonen.

De flesta gjorde ändå ett besök hos högstadieeleverna. Det kom en hel del intressanta och oväntat jordnära frågor från väldigt trevliga ungdomar. T.ex. om äldreomsorgen, yrkesutbildningar och kommunal ekonomi. Sen kom en del mer förväntade frågor också.
Vi lägger på de unga mest hela tyngden av klimatproblematiken och då är det inte fel att också tala om ekonomin, hur det förmodligen blir för dem om vi nu satsar hejvilt kortsiktigt på mer bra åt alla. Några förstod verkligen hur det skulle kunna bli om vuxengenerationerna lämpar över ett skuldberg på dem och räntan skjuter i höjden. Vi ska inte ta av de unga visionerna, men inte heller lura någon att det bara är att skriva önskelistan och ropa högst. Då överlever engagemanget inte krocken med verkligheten.

Jag försökte så gott jag kunde peppa dem att engagera sig och sa att ingen annan än deras egen generation kan ta hand om morgondagens samhälle. Det fanns en del ögonpar där det såg ut som det gick in.
Hoppas vi får många unga till politiken igen. Visionära och ansvarstagande, för den vardagliga helheten, inte bara för den egna karriären.
En politikens återkomst.