Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Be Svantesson om ursäkt?


Jag blev först trött när jag såg de första uppgifterna om Elisabet Svantessons boende. Efter det mest spektakulära fusket för några månader sedan står trixande politiker en upp i halsen. Hoppas det inte blir mer.

Mediaupplägget var klockrent i det här fallet, det var förstås girighet. Ett försök att tillskansa sig pengar. Men då var det ett riktigt uselt för en högt utbildad ekonom.

Jag känner ingen skyldighet att försvara Svantesson av partihänsyn eller annat. Jag är ytligt bekant med henne, uppskattar henne, men hoppas att jag skrivit ungefär detta vem än som råkat ut för ett liknande drev av TV4, Expressen och andra.

Elisabet Svantesson har varit skriven i det län som valt in henne, i en liten högskattekommun i storleken mellan Vännäs och Lycksele. Hennes man jobbade i Stockholm och måste bo där han hade dygnsvilan. Hon valde att vara skriven i Nora där de tydligen tillbringade mycket tid när hon inte var i Stockholm eller, som ofta, på resande fot.

Skillnaden i skattesats mellan Stockholms kommun och Nora är totalt ca 4 kronor per hundralapp. Om hon varit skriven med sin man i Örby i Stockholms kommun hade hon tjänat i alla fall 6-7000 mer per år när hon hade högst lön under de här åren. Alltså jämfört med att vara skriven i Nora och få ersättning för dubbelt boende. När hon tjänade minst hade hon tjänat 3-4000 på att vara skriven i Stockholm. Om jag snabbräknat rätt.

Tror någon att licentiaten missat att hon valde en högskattekommun i försök att sno till sig mer pengar? Jag är rätt övertygad om hennes fulla koll, hon valde att vara skriven i deras landsbygdsboende. Trots att det blev 50-60000 mer i skatt för henne. Och bortåt en halv miljon till Nora och Örebro län istället för till Stockholm.

En del medier som inte tänkt hela vägen har varit snabba att håna och häckla. Även politiker som själva verkar i högskattekommuner med skral ekonomi. Visst hade vi velat att fler höginkomsttagare valt att bo hos oss? Trots att de tjänat några ordinära månadslöner efter skatt på att inte göra det.

Vi får känna oss fria att be Elisabet om ursäkt om vi beskyllt henne för girighet. Grattis till medierna vars medarbetare räknade innan de skrev. Det kan vara därför drevet inte riktigt vill ta sig.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Jag vill förstås väldigt gärna ta till mig till din förklaring/motivering till varför Elisabet Svantessons handlande nog ändå var OK och därför inte ledde till något mediadrev. För en gångs skull känns det svårt att be om ursäkt, om jag var för snabb att döma henne. Dock kan jag tycka att det ändå finns skäl att undra över om riksdagsledamöternas ”förmåner” borde ses över. De får helt enkelt inte skilja sig allt för mycket från vad som gäller för s.k. vanligt folk.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det måste finnas rimlighet åt båda hållen. Högsta politikernivån får offra så mycket av det ”vanliga livet”. Man har en tid många extraordinära kostnader att hantera beroende på uppdrags- och livssituation. Man utsätts under allt detta för mediadrev av journalister darrande av jaktlust (Se ett av TV4:as första inslag om Svantesson)
   Jag minns när Ingvar Carlsson berättade att varje kvart var intecknad i agendan två år framöver. Tack Gode Gud att någon vill! De som går in i detta ska ha en god ersättning och de ska slippa mitt och vårt avund. Jag tror också att det är få som vet att våra riksdagsledamöters iofs höga löner ligger på Europas bottennivå.
   Det finns dugliga människor som aldrig skulle vilja eller våga gå in i ett tidsbegränsat politiskt förtroendeuppdrag. Du vet aldrig hur länge du har det och många måste klippa bandet till vad man gjort. Är man offentligt anställd eller har annan möjlighet att ta tjänstledigt är det en sak. För många innebär det ändå jobbets eller karriärens slut. Det finns de som bränt sig rejält.
   Nu är det iofs ett mer sällsynt problem då det är få som kommer upp i politiken utan start i ungdomsförbunden. Elisabet Svantesson hör till undantagen.
   Lön, ersättningar och ekonomiska ”säkerhetsåtgärder” kan iaf på toppnivån aldrig hamna på någon snittnivå i samhället.
   Sen har du de flesta; alla gräsrots-, region- och kommunpolitiker. De har också ett uppdrag att utföra, de flesta på fritiden. De måste ha en rimlig ersättning.
   Det blir alltid gränslägen som ser mindre bra ut, men beslutade och godkända ersättningar kan inte vara fel att ta ut.

 2. Mats

  Som sagt – det finns många andra saker man kan dra in på, som t ex själva grundlönenivån. Nu blir ju folk ofta politiker för makt, lön och förmåner och inte för att de vill hjälpa andra!

  Men – bra skrivet om Svantesson!

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Tack!
   Nu tror jag att de flesta som främst siktar på lönen försöker hitta något säkrare, varaktigare och lönsammare. Riksdagsledamöter kommer från väldigt olika bakgrund, det tycker jag är bra. För många är riksdagslönen ett rejält kliv upp, för andra skulle den vara ett steg ner. Vi skulle gärna se att även läkare, chefer i offentlig och privat sektor samt företagare m.fl. kunde rekryteras till politiken. Inte bara karriärpolitiker. För det kan även nuvarande lönenivå vara problematisk. Få vill gå ner i lön, dessutom för ett tidsbegränsat uppdrag utan arbetsrättsligt skydd som man kan tappa väldigt fort om det vill sig illa.
   Lönerna i det svenska parlamentet ligger på europeisk bottennivå. Jag säger inte att de är för låga, men det är ingen lätt fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.