Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Inget nytt äldreboende i Vännäs


Det planerade äldreboendet i Vännäs ska inte byggas, beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott den 20/6. Definitivt beslut tas av fullmäktige i oktober.
Flera saker ligger bakom, inte bara att vi på slutet haft ett oväntat stort antal lediga platser att tillgå.
I samband med arbetet med handlingsplanen och den genomlysning av ekonomin som gjorts har en expert på området gått igenom Vännäs behov och verksamhet inom äldreomsorgen. Slutsatsen är att det behövs färre platser än tidigare beräknat. Nu hamnar vi ungefär i nivå med andra kommuner när det gäller antalet platser i särskilt boende. Tillkomsten av trygghetsboende och ett par andra saker påverkar också.

För dem som måste se till helheten, inte kan prioritera något utan att dra ner på annat känns det bra att åtminstone få skjuta upp dessa stora kostnader några år. Kanske slippa låta nuvarande och kommande vännäsbor att ta dem. Både investeringen och driftkostnaderna hade varit väldigt tuffa att ta i kommunens utsatta läge. Det handlar om flera tiotals miljoner mer bara i investering.
Vi skattebetalare får inte heller låna hur mycket som helst – inte som ”delägare” i kommunen heller. Vi är rätt nära lånetaket. Nu får vi ta lediga lokaler i anspråk och se tiden an.
Pressmeddelandet om boendet på Vännäs hemsida.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Jag tror att det är rätt att skjuta upp denna jätteinvestering, även om jag kanske snart behövde särskilt boende/ Kalle (77)

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det är helt otroligt att det ser ut att vara möjligt och att vi har politisk enighet om det. Annars har vi haft en rejäl uppförsbacke framför oss. Sen får vi följa utvecklingen.

   Ingen vet när en stroke, demens eller olycka kan drabba. Några behöver omsorgen riktigt tidigt i livet.
   Å andra sidan har jag en del av dagen varit dräng åt ett viljeknippe som fyller 92 nästa gång. Du och jag kanske kommer att hoppa in extra eller som volontärer inom omsorgen nästa årtionde? Finns säkert en och annan som behöver prata med någon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.