Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Klart Hanif skulle be om ursäkt


Jag håller inte med Bildt om allt. Höll inte med om att Turkiet skulle in i EU när den tanken var mycket vanlig. Anser att den gode, skärpte och duktige Carl Bildt är bekymmersamt svävande när det gäller Israel.
Tycker dock att hans utrikespolitiska gärning som helhet är bra. Misstag kommer dessutom ingen undan.

Denne beskrev Hanif Bali som ”…en man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiska skeende någonsin”. Carl Bildt, f.d. statsminister, utrikesminister och HB:s partikamrat. Klart som korvspad att en riksdagsledamot inte kan kläcka ur sig något liknande. På en fest i ett ungdomsförbund kunde det kanske passera. I partiets motivering till korrigering lyfts även angreppen på andra personer och grupper upp. Jag är också bekymrad över hetsen och skrämseln kring iofs reella hot som lyfts till helt oproportionerliga nivåer. Överdrifter och svepande halvsanningar bromsar också andra från att ta upp viktiga saker som verkligen behöver belysas. Enligt min mening stärker detta mest bara krafterna inom och utom landet som vill Sverige illa. Nyanser är inte lyx och mjäkighet.

Hanif Bali har bett om ursäkt, det är bra. Det ska räknas honom till godo. Nu skriver människor jag annars kan ha förtroende för att Hanif ”har rätt”. Alldeles särskilt människor som på ett eller annat sätt vill komma åt Moderaterna. Läs ovanstående citat en gång till! Hanif har fel, så som han skrivit det. Det är många viktigheter han skrivit och sagt som kantrat pga sättet att generalisera och säga det. Man behöver definitivt inte vara vänster för att anse det.

Tiden målar gärna i starka, skrikiga färger. Några politiker förstärker trenden, internationellt och i Sverige. Jag hoppas ännu på en god insats från en mognad Hanif Bali och är tacksam för att partiet nu satte ner foten.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Brorson

  Att Bildt inte haft rätt i något enda utrikespolitiskt skeende var kanske en överdrift. Men observera att Hanif skrev ”skeende” och inte ”fråga”. Skeende handlar väl om den mer långsiktiga utvecklingen, och i det perspektivet kommer eftervärldens dom över Bildt att vara hård. Lika hård kommer den att vara över efterträdaren Margot Wallström, som öht inte verkar vara förmögen att göra några egna analyser utan är en blek Bildt-kopia. Moderaterna måste göra sig kvitt arvet efter Bildt, om partiet har tänkt leda en regering framöver.

  Bali tillhör framtiden. Bildt tillhör det förflutna. Någon revansch för nederlaget vid Poltava 1709 kommer det inte att bli. Och ett nytt kallt krig med Ryssland som huvudfiende är också en förlegad idé. Nu ritas världskartan om. Med nya fronter. Trump har sannolikt just motat ut Kina från Grönland, som Kina försökt ta kontroll över genom små, små bitar i taget. Att en f.d. utrikesminister i Sverige inte begriper det. Bildt har gjort sig löjlig, som tror att det handlar om fastighetsaffärer för Trump, när det snarare har handlat om att få stopp för Kinas fastighetsaffärer på västra halvklotet. För civila anläggningar, som med lätthet kan förvandlas till militärbaser. Har inte Kina försökt köpa mark för det ändamålet även i Sverige?

  I sitt sommartal idag gick Jimmie Åkesson till hårt angrepp på sin tidigare lunchvärdinna Ebba Busch-Thor och tackade för sällskapet med ett hårt angrepp på KD och bjöd in sig till fraterniseringsmöte med Ulf Kristersson. Om Ulf är nyfiken på vad Jimmie sa, kan han ju fråga Ebba, som var med. Eller har Jimmie ett helt annat budskap nu? Försöker han vara en kungamakare, som tråcklar ihop nästa regering? Om Ulf går i den fällan, kommer det inte att bli någon nästa regering.

  De väljare, som tänkt rösta på SD i nästa val, kommer att göra det ändå. De väljare, som inte tänkt rösta på SD, kommer inte att köpa grisen i säcken, d.v.s de kommer inte att rösta på den borgerliga säcken, om SD finns med i densamma. Den enda positionsförändring som de borgerliga väljarna (och till dem räknar jag även besvikna f.d. S-väljare) är att ”borgerligheten” inte avstår från att lägga egna förslag p.g.a. risken att de stöds av SD. Men låt, för Guds skull, SD själva avgöra om de vill göra bort sig inför sina egna väljare, eller ej. För det behövs inga förhandlingar, eller ens ”samtal” med SD. Varför inte behandla SD på samma sätt som S behandlade Vpk under många år. d.v.s. som luft?

  Kristersson får inte göra om dåvarande S-ledaren Mona Sahlins misstag 2008, då hon lovade ministerposter till MP. Hon trodde att hon breddade regeringsunderlaget med MP-väljarna, men tappade i stället fler egna väljare än antalet väljare som MP hade. Med följd att vi fick ytterligare fyra år med en alliansregering. Det blev fyra bortkastade år, eftersom allianspartierna själva var helt oförberedda på att S skulle fixa valsegern åt dem, genom ett bland S-väljarna impopulärt val av koalitionspartner.

  C har varit ett lika stort, eller ännu större, problem för alliansregeringarna än MP för S-regeringarna. Det är många väljare, och inte många partier som behövs för ett regeringsskifte. Och för att bli kvitt Bildt / Wallströms ”feministiska” utrikespolitik. Som när de kvinnliga ministrarna klädde sig i slöja under sitt besök i Teheran för att sälja Scania-lastbilar. Ett plagg, som inte ska få bäras i svenska skolor, om vissa moderater får bestämma. Om de nu får bestämma själva, för det är väl inte SD som bestämmer genom dem?

  Det är alltså många väljare och inte många partier, som behövs för ett regeringsskifte. Locka tillbaka L till det borgerliga boet, och bilda en trepartiregering, bestående av M, KD och L. Med eller utan passivt stöd av SD. Låt alltså SD svara inför sina egna väljare, vilka val de gör. Om de föredrar MP:s, V:s och C:s migrationspolitik före den borgerliga trepartiregeringens.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Vår bedömning av Bildt är olika och hade Wallström varit mer lik honom hade vi stått bättre till i världen idag.
   Kina är livsfarliga, deras ambitioner ständigt underskattade. Men vi är inte ensamma om det. När de vanligtvis varska israelerna hyr ut sin viktigaste hamn till dem i 25 år tror man inte sina ögon. Det kommer att kosta, förr eller senare.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Sverige har inte klarat att hantera den stora invandringen och den absolut nödvändiga integrationen. Där kan många vara överens på många punkter. Nu handlade det inte om det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.