Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Tre nej ett ja om USA

Nej, USA:s avgående president kan knappast kallas konservativ. I mina ögon är han närmast en revolutionär av högerdiktatoriskt snitt. En som mer eller mindre har kidnappat ett konservativt parti som 2008 leddes av en sansad John McCain.

Nej, jag kan definitivt inte se att det varit bättre för USA och västvärlden om den avgående presidenten vunnit. (Även om mycket oroar också hos de vinnande) Till exempel är hans inställning till USA:s gamla allierade, Europa, mycket kylig. Till mer och mindre uppenbara diktatorer har tonen varit varmare. Inte minst till en av våra grannar som agerar alltmer hotfullt och stöder diverse högernationalistiska grupper i Europa.

Nej, problemen med USA:s avgående president ligger enligt min mening inte bara på det personliga planet. Problemen är i allra högsta grad av politisk natur. (Med mera) Det kan man möjligen ha missat innan hans agerande vid de förfärande händelserna i Washington. Hur man kan undgå att uppfatta den politiska dimensionen efteråt kan jag inte förstå.

Ja, Åkesson har däremot så långt rätt när han säger att presidentens hantering av valnederlaget är ovärdigt och att den drar ett löjets skimmer över demokratin.
Annat i frågan och tystnaden från SD:s riksdagsledamöter oroar däremot.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Mats karlsson

  Åkessons omvändelse är väl ett pr-jippo under galgen? Har för mig att SD jublade Trumps vinst och gjorde en del ”partibesök” där. Vi fick som resultat en hel del kritik direkt från Trump om vårt styrelseskick. Det finns en oro inom väljarkåren när moderaterna börjar prata om regeringssamarbete med extremhögern, Var hamnar vi då? Att dela makten med ett parti som inte anser samer vara svenskar måste vara en hård nöt att knäcka? Och nånstans tror jag inte moderater har sitt hjärta så långt från resten av borgerligheten.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Jimmie Åkesson hade helst sett Trump vinna, det har han tydligt deklarerat även efter valet.
   Det där med smetana är inte lätt. Jag reagerade också, sen höll samer jag kön er med om att de i första hand är just samer.
   SD säger själva att man inte tillhör borgerligheten. I frågor där man kan ha samma åsikter kan man samarbeta, i regeringen har man inget att göra enligt min åsikt. Att de media som står dem nära i mångt och mycket går Putin-Rysslands ärenden är oroande.

 2. Andreas Holmberg

  En bra text att läsa även så här tre månader senare. Det känns nästan skönt att POTUS´ senaste tweets inte slås upp så stort längre, även om jag antar att nuvarande POTUS också twittrar ibland. Och kanske t o m fattar ett och annat dumt beslut?

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Säkerligen blir det dumheter även från den nuvarande. Och den förre gjorde inte bara dumheter. Men Gud bevarar oss för den sortens polariserande ledare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.