Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Lära av Karolinska?


I senaste numret av ”Chef” skriver Cissi Elwin om Björn Zoëga, Karolinska sjukhusets chef. Islänningen har på två år medverkat till att vända ett underskott på 2,9 miljarder till överskott som går till vård. Det utskällda sjukhuset rankas för övrigt som det 7:e främsta i världen.
Jag har minimal koll på Zoëga och Karolinska och beskrivningen nedan är extremt enkel. Den resa man nu gjort med administration och byråkrati bör vi ändå reflektera över. Så här skriver Elwin:

”Hans recept var att ta bort onödig administration, skära bort ett helt chefsled (en femtedel av alla chefer fick gå) och lägga ner ett it-system som kostat 190 miljoner men ändå inte fungerade. Han skapade ett nytt för en miljon.
Dessutom har han halverat alla möten. Hälften så lång tid och hälften så många. Och de som vill ha möten med honom måste ange varför. Ofta är det för att de har problem med något. Då måste de ha med sig en lösning på problemet och gärna en kalkyl på vad lösningen kan kosta. Efter de kraven är det inte alls lika många som vill ha ett möte.”

Vi har en del att fundera på i våra organisationer inför en framtid där vi blir allt äldre och där andelen arbetande ”skatteskapare” blir mindre.

Jag tror vi måste ta en kopp Zoëga då och då.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Leif

  haha, artikel efter artikel beskriver hur sjukt det sjukhuset är.

  Så kommer du, en särbegåvad moderat, och säger att det är framtiden.

  Herre gud, är du ett konstprojekt?

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Vänlighet och god ton från Leif, som alltid.
   Jag uttalar mig inte om sjukhusets kärnverksamhet mer än att det trots allt som varit är förvånansvärt högt rankat i världen. Jag är hyfsat medveten om de problem man haft och har, därav rubrikens frågetecken.
   De åtgärder jag skriver om har sannolikt betytt oerhört mycket för Karolinska och Stockholms vårdbehövande och skattebetalande. Åtgärderna hade kunnat gälla en kommun, en region eller ett byggföretag och jag tror att både väljare och alla i ledande ställning bör reflektera över sakerna.

   Läs igen istället för att vara agera hånfullt och trumpistiskt.

   • Karl-Gustav Sjöström

    Den sten som alla spottar på är ständigt våt, eller något i den vägen heter det väl.
    Den som väljer att inte göra det, blir lätt dumförklarad. Hur rätt än hen må ha.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.