Linnéa Olsén, Obbola

Stenar i glashus…

Jag har haft några pissiga år. Jag har skilt mig, flyttat ensam för första gången på 16 år. Jag blev olycklig igen, av andra orsaker denna gång. Nu, sen några månader tillbaka är jag snart på banan igen. Det har tagit tid, men snart så.

Jag tillhör inte den skaran av människor som kan dölja alltför mycket om hur jag mår för resten av jordens befolkning. Kan man läsa det minsta mellan raderna så fattar man. Jag är en känslomänniska. Det bara är så. Jag kan inte, vill inte ändra på mig.

Det är inte så konstigt att jag mått dåligt. Människor gör det förstår ni. Stundvis i livet iallafall. Alla är inte kycklingglada varje dag i sitt liv. Dygnet runt. Jag har gråtit, jag har skrikit. Jag har vältrat mig i patetiskt självförakt och försökt att upprätthålla någon slags ordning för mina barn ändå. Jag har haft lyckan att ha de bästa vänner som funnits där, som kramat mig, som låtit mig skrika. Gråta. Som när allt känts som mörkast kommit till mig med Ben & Jerry. Kramat om mig och strykt min kind. De finaste, de som läst mellan raderna.

På samma sätt som jag kommer att göra för dem när de mår som sämst (KÄRLEK)

Men inte på Facebook. Där mår alla bra, alltjämt. Där läggs det upp bilder på den lyckliga familjen. Där berättar vi i det ständiga och konstant flödet om vilket perfekt liv vi har. Vilka fantastiskt väluppfostrade barn vi har, hur fantastiskt förälskade vi fortfarande är i våra respektive. Hur välstädat, välorganiserat, välfakkingfaboulust liv vi har. Där vi går omkring i huckle, förkläde och stryker trosor. Där är alltid garderoberna organiserade efter färg, där har var sak sin plats och på helgerna leker vi alltid lyckliga familjen med tacos på fredag och fredagsmys i soffan framför valfritt underhållningsprogram. Jag vet detta därför jag blir bombarderad med statusrader som dessa varje fredag. Nu till hösten så viger vi dessutom våra söndagar med man och barn och går på svampletarjakt. Flödet blir bombarderat med bilder på svamp i alla möjliga färger och storlekar. Snart kommer dessutom julen och alla bilder på firande lyckliga familjer som A L D R I G någonsin höjer rösten åt varandra. Där allt är fakking Peachy Peach. Dygnet runt. På facebook iallafall 😉

Missförstå mig rätt nu. Jag stör mig inte egentligen på dom. Jag tror att alla blir saliga av sin egen tro och väljer de att leka den konstant lyckliga familjen tills bubblan spricker så – Hey! Varsågod. Jag tror inte heller att alla som lägger upp kycklingglada statusar konstant går omkring och är olyckliga. Men stundvis iallafall. Vi är ju alla människor, med samma slags känslostormar inom oss. Vi har bättre dagar och vi har sämre dagar. Det är så vi människor fungerar.

Men det är intressant hur socialt accepterat det är att ljuga i en text som vi lägger upp till hela världen att läsa, fast vi är väldigt noga med att uppfostra våra barn att aldrig ljuga. Där kan vi snacka om att kasta sten i glashus va?

Jag tillhör stundvis exakt den typen av människa själv. För om jag hade varit helt ärlig i min statusrad när jag mådde som sämst hade det knappast stått ungefär såhär: En lugn och fin dag idag, barnen är hos X och jag läser en fin bok. Lyssnar på finfin musik på spåttifaj och bara slappar.

Det hade nog snarare stått: Hjääälp, mina barn är hos X, jag är helt ensam hemma! vad skall jag ta mig till? Jag saknar dom. Jag saknar vuxet sällskap, jag saknar allt bråk barnen emellan, allt liv. Jag kan inte läsa för jag bara hulkar av gråt. Jag ligger ensam i min säng och snorar sönder kudden. Ingen bok får mig att må bra. Jag lyssnar på patetiska låtar på spåttifaj som bara får mig att gråta ännu mer. Jag är så fakking jävla ensam. Kan någon komma och ge mig en kraaaaaaaam!!! Jag behöver mänsklig kontakt! HJÄÄÄLP!!!!

Men, det är inte socialt accepterat att skriva att man är olycklig. Då reduceras man från människa till en patetisk spillra av mänskligt liv och vem vill det? Självklart så finns det dom som skriver ut sin sorg, som vräker ut sina känslostormar på facebook. I mina ögon är de inte reducerade. Snarare så är jag imponerad av dem, att de törs.

Själv? Själv så fortsätter jag att skriva kryptiskt. Alltid sant men med en viss ironisk underton i det mesta jag gör. För så är jag. kanske snudd på för ärlig ibland men…hey! Som sagt. Var och en blir salig av sin egen tro.

 

10 kommentarer

  1. Linnéa Olsén

    Svar till Sara (2011-09-26 15:30)
    Du är inte någon pisspersika. Du är ju vackra Sara!
    Men jag må erkänna, jag gillar uttrycket ”Peachy Peach”. Det sammanfattar allt känns det som.
    Kram fina du!
    Å du tillhör dom som fanns där. Ibland när jag mådde som sämst fick jag ett sms av dig & då blev jag glad igen.
    BTW, jag har nytt nummer.
    Jag messar dig det. Kram!

  2. beundrare av närvaro

    i dag är första gången jag läser din blogg. älskar din närvaro i nuet. och om Fejjan hihiih där vitnas det ego bedrägeri. men det är tydligen ok . för då behöver man iten egagera sig kreativt itan bra förlja med på något vis. alla är rädda tt falla…. tänk om någon med dina tankar började som rutin att uttrycka en statusrad med balans? dvs ärligt. och se om föra vidare kan fungera?

  3. Linnéa Olsén

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-09-26 18:31)
    Hehe! Jag har kvar alla mina dagböcker. Jag förstår varför ingen fick läsa dom 😉
    Men du har rätt, i dagens informationssamhälle vältrar vi över alla våra känslor på alla runtikring oss. Blir vi för överbelamrade med information? Jag vet inte. Men jag tycker det är intressant med dubbelspelet som försigår. Allt är superglatt och jättelyckligt på utsidan och bakom stängda dörrar gråter folk.
    Väldigt intressant.

  4. Krister Klermalm

    Det här med fasaden och maskerna vi sätter på oss när vi möter eller gå ut har jag skrivit några poetiska verk om.
    Visst är det något sjukt det det här spelen vi gör, där vi i andra medier av anonymitet eller inte vräker urt oss känslobomber.
    När vi ändå säger som det är vill folk inte samtal med en att finna inspiration till någon lösning på nedstämheten eller vad nu det kan vara för någonting. Ibland räcker med at de är med en i nuet och vara för stunden, ibland att göra något ihop. Även då sker det prossecer omedvedet.
    Jag får väl ge dig tills vidare en digitalformig kram. Så kanske ”vi ses i framtiden” för en riktig kram.

  5. Helena Nilsson Springare

    Uppdatering från T-bo:

    ”Sitter här i min äkta sidenmorgonrock och svandunstofflorna med stilettklackar. Champagneglaset står bredvid mig och mina perfekta barn ligger likt änglar och sover medans min karl ligger halvnaken i soffan och tittar trånande på mig”

    *skrattar HÖGT* hmm.. ok, jag ska vara ärlig: Det är hamstermorgonrock, barfota och en kopp thé… Ungarna ligger och ropar: Mammaaaa.. jag ä tööörstig! Kan jag få vaaatten?! Men vet du.. att det där med halvnaken karl i soffan är fan sant!! (Joho!! De äre visst det!) *nickar* Japp!

  6. Linnéa Olsén

    Svar till Helena Nilsson Springare (2011-09-28 20:39)
    Hahahaha!!!
    Här ligger det då Icket (nähää, jag lovar) ngn halvnaken man i min soffa iaf. Däremot har jag v-rumsgolvet fullt med vikt tvätt. Nästan samma sak va?
    *suckar*!
    kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.