Det är bara en tidsfråga

Enda sedan jag kom till Sverige har jag märkt att det dröjer mellan tio och femton år innan Sverige följer trenderna båda på gott och ont från USA. Fetma, diabetes, brottslighet, friskolor, musik, datorspel som föreställer mycket våld, mobbning och självmord bland ungdomar, fattigdom och nu även risken för terrordåd har också blivit ett faktum i Sverige.  Men jag oroar mig för att Sverige är på väg att utveckla ytterligare en amerikansk trend som kan bli ett hot mot Sveriges trygghet och säkerhet i framtiden. 

Jag pratar om de klassiska skattesänkningarna som tycks vara punkt nummer ett i högerpartipolitik. Det är förstås skönt att få lite extra pengar kvar i plånboken varje månad men den fula sanningen är att det inte går att driva ett helt land utan rimliga inkomster. Jag medge fritt att jag inte är ett geni när det gäller jättestora statliga ekonomier, men behöver man verkligen att vara ett geni för att uppfatta att inkomsterna och utgifterna måste stämma? Tänk på din egen hushållsekonomi – om man minska sin inkomst med 25% har man inte längre råd för att ordentligt uppehålla hushållet! 

Ni kommer väl ihåg katastrofen som uppstod när orkanen Katarina slog till i New Orleans. Den värsta skadan i staden orsakades när den gamla fördämningen mellan staden och havet gav vika. En grundlig undersökning avslöjades senare att renoveringen på den gamla fördämningen borde ha påbörjats fyra år tidigare enligt stadsplaneringen. Men brist på pengar p.g.a. djupa skattesänkningarna gjorde att renoveringsuppgiften valdes bort för att istället lägga de pengarna som fanns på något annat akutbehov. En högtrafikerad bro mellan delstaten Wisconsin och delstaten Minnesota ramlade plötsligt ihop drygt ett år senare p.g.a. samma anledningen. Det fanns inte pengar nog för att anställa tillräckligt många ingenjörer för att inspektera och uppehålla infrastrukturen i landet.

Jo, jag vet att det är USA:s problem men jag är rädd för att det är bara en tidsfråga innan Sverige hamnar i samma situationen. Vissa incidenter som antyder en föråldrad infrastruktur har redan uppstått här i Sverige t.ex. Östersunds förorenade vatten, rubbningar i tåg- och järnvägsystemet på många håll i Sverige, och Umeås senaste problem med minst sju vattenrör som brast. Jag måste medge att vissa ändringar som moderaterna har genomfört har blivit hyfsat bra. Men det är vårt ansvar som skattebetalare att se till att skattesänkningarna inte går för långt för risken är då att vi förlorar viktiga socialtjänster som en dag kan påverka även dig och din familj.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.