Trettiofem elever i ett rum

Min första två år av grundskola ägde rum i "Curtis School" som låg c:a 2 km från jordbruket där jag växte upp. Där gick barn i årskurs 1-8 med plats också för "kindergarten" (förskola). Skolan stängdes sent på 50-talet förmodligen p.g.a. ekonomin och barnen skickades istället till Coloma Elementary i fortsättning. Sedan dess har skolan renoverats och används mestadels nuförtiden som en mötesplats.

 Skolan bestod av bara ett stort klassrum och var en så kallad "one-room schoolhouse". Den var verkligen annorlunda jämfört med dagens skolor. Vi var c:a 35 barn i skolan, så fröken blev tvungen att sysselsätta de andra skolbarnen på en lektion medan hon lärde en av de andra årskurserna d.v.s. en i taget! Dessa skolor var tämligen vanliga på landsbygden överallt i USA men de flesta hade tagits ur bruk före 60-talet.

Jag gick på den där lilla skolan under läsåret "kindergarten" (en slags förskola) samt 1:a klass och det var fröken Holt som var läraren. Hon var snäll och fet och go men mycket sträng! Om ett barn blev lite för busigt fick han eller hon en smäll på knogarna med linjal gjord av trä som straff!

Vi cyklade förbi Curtis Elementary igår och jag blev nästan överraskad över hur mycket mindre huset såg ut än vad jag minns! Det är frestande att berätta om några historier från min tid i den där skolan men klockan är ganska mycket nu här i Michigan så jag tar det någon annan gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.