Meningsfulla symboler

Västerbotten-Kuriren får mitt beröm för en mycket intressant artikel i dagens tidning som skrevs av Anna-Lena Lindskog om symboler och siffror som kan såväl röra som uppröra. Bilden ovan visar ett slags symbol som har varit en stor del av hela mitt liv.

Ämnet om symboler, tecken och siffor är förstås enormt och VK har bara skrapat ytan. Men artikeln var tillräcklig att ge mig mersmak om ämnet! Frågan ställdes till flera "människor på gatan" om vilken symbol de kunde tänka sig att bära och vilken symbol de aldrig skulle bära. De flesta nämnde olika positiva symboler som de kunde tänka sig att bära men precis alla nämnde hakkors som en symbol de skulle aldrig i livet bära. Inte jag heller!

Jag brukar inte vara särskilt religiös eller vidskeplig men jag minns en gång i USA när jag hade köpte någonting och skulle få $6.66 tillbaka som växel. Eftersom siffran "666" anses vara den makt som tjänar djävulen på jorden betraktas det av många som ett djälvulens nummer Expediten och jag tittade snabbt på varandra med ett skräcktecken i blicken! Jag log stort för att bryta transen mellan oss och bad henne att behålla en penny så att min växel skulle vara $6.65 istället för $6.66! Det var kanske lite fånigt men man bör inte utmana slumpen alldeles för mycket!

2 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    En symbol som jag kan bära, ifall jag anskaffa den för att stärka medvetendandet om hur den egentliga solsymbolen ser ut. Tragiskt är att den är förknippad just till hakorset, där solstrålarna är riktade åt moturs.
    I den här länk andressen ser du två mycket tydliga solsymboler med inre mjuka tidrörlesen (lika ifrån jorden på vår sida av ekvarton ser solens riktningar).Det är två stycken polsk nyhedendom symboler.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/RKPsolarsymbol03.png/120px-RKPsolarsymbol03.png

    Trots svastikan används av buddhister, jainister och hinduer har den fått sig anknytning till nazistiska.
    För när du är södra ekvatorn så blir soltidsuret bakvänd för då går solen upp i öster istället för väster. Att illustrera jorden riktning där så blir symboliken förvrängd
    att vara nazizt hakkors. Den är stiliserad till det ismen-

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.