Gårdagskvällens spelmansstämma

Vi åkte igår kväll till Grand Rapids som ligger 13 mil nordöst från vår lilla by, Riverside. Vi (d.v.s. jag) ville vara med på en irländsk spelmansstämma som äger rum i McFaddens pub varje söndag. Vi brukar vara med minst en gång varje år så de flesta andra musikerna brukar komma ihåg "svenskarna".

En andledning bland många varför jag älskar folkmusik är att folkmusikerna ofta är intresserad av folkmusik från andra länder. Under en kort paus mellan ljuvliga irländska låtar, en fiolspelare visade upp för mig ett notblad och undrade om jag kände igen låten. Det var en svensk gånglåt som heter "Gärdebylåten" som jag faktiskt har spelat många gånger med folkmusikföreningen, Umebygdens Spelmansgille!

Fiolspelaren körde igång låten med stöd av notbladet och jag hakade omedelbart på för att jag kan spela låten utantill. Den trevliga låten blev en magisk stund inte bara fiolspelaren och jag utan också för åhörarna. Jag har tagit med mig några notblad från Sverige för att lära ut några svenska låtar till mina musikkompisar, så det kommer snart att spelas ännu mer svensk musik här i Michigan.

4 kommentarer

 1. Lena Högberg

  Hej Peggy!
  Roligt att du har kommit i gång med bloggandet igen. Jag läser det med glädje

 2. Peggy Sjöström

  Svar till Lena Högberg (2013-05-20 18:06)
  Tack Lena! Brist om tid fortsätter vara ett litet problem för mig. Jag har några ämnen jag skulle vilja skriva om men jag har hittills inte hunnit.

 3. Elisabeth

  Roligt att läsa om ditt musicerande. Har ni något samarbete med Umeå spelmanslag? Jag lyssnade på dem på Kulturnatta. Blir lycklig av sån musik 🙂

 4. Peggy Sjöström

  Svar till Elisabeth (2013-05-21 13:09)
  Tack! Nej, jag kan inte påstå att Umebygdens Spelmansgille direkt samarbetar med Umeå spelmanslag men vi spelar precis samma sorts musik. Det kan hända ibland att de två lagen hamnar på festival eller spelmansstämma men hittilss har vi inte planerat något samarbete.

  Jag har sysslat med musik i hela mitt liv och jag lätt kan hålla med dig att musiken gör man glad! Det finns fler planerade musikträff på gång här i Michigan, så jag kommer snart att skriva om musik igen. Hoppas bara att ni läsare inte bli less på ämnet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.