Shawneetown

Shawneetown ligger i "hörnet" av Illinois där Kentucky och Indiana möts

Nu har jag äntligen fått några minuter att sitta i lugn och ro framför datorn, så nu får ni läsa om resten av historien som jag började igår. Som jag skrev, det har varit tre olika huvudstäder i Illinois: Shawneetown, Vandalia och nu Springfield. De flesta svenskar har hört talas om USAs stora städer liksom Chicago, New York, Los Angels och Miami. Men inte ens de flesta amerikaner har hört talas om Shawneetown, Illinois, som idag har c:a 278 invånare.

1803 var Shawneetown var det politiska centrumet – inte bara för Illinois utan också för hela "Northwest Territory" (nordvästra landsområded) – och var lika mäktigt som dagens Washington D.C.! Den allra första nationalbanken byggdes i Shawneetown, så staden blev också en ekonomiskt maktcentrum. Det sägs att politikerna i den då blivande staden, Chicago, bad Shawneetown om en lån för att utveckla sin nya stad, men Shawneetown vägrade "satsa pengar på ett vilt område som aldrig skulle bli någonting!"  USA:s första stadshus byggdes i Shawneetown och det användes i 19 år innan det förstördes av brand.

Istället för att bygga om i Shawneetown,  fattades ett beslut om att flytta huvudstaden lite norrut till Vandalia så att den därmed skulle vara tillgänglig för fler amerikaner. Men de tordes inte flytta huvudstaden längre norrut p.g.a. att de var rädda för de "farliga" Black Hawk-indianderna som bodde mellan Vandalia och Michigansjön!

Dessa historier var helt nya för mig, och jag är oerhört lycklig över att min älskade svenske man är lika intresserad som jag är av USA:s fascinerande historia! Bilden nedanför visar det gamla stadhuset i Vandalia, där Abraham Lincoln började sin karriär som advokat och som nu är ett museum. Bilden längst ner visar dagens stadshus i Springfield.

 Stadshus nummer 2

 

Dagens stadshus i Springfield

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.