Hans glansiga näsa

Under vår fyra dagars avstickare igenom Illinois besökte vi dess huvudstad, Springfield. USA:s 16:e president, Abraham Lincoln, bodde och jobbade nästa hela sitt vuxna liv i Springfield, och därför finns det gott om olika turistmål angående honom. I stadens utkant finns en kyrkogård som heter Oak Ridge Cemetery där det finns en stor och fin begravningskammare som är trettiosex meter hög. Därinne ligger Lincoln och hans familj.

Blogg_Lincoln, a

Begravningskammaren som syns på bilden ovan är väl skött och besökt av många turister från världen runt. Det finns många symboliska statyer och föremål såväl inuti som utanpå kammaren, så det är värt att haka på en guided tur för att få höra intressanta historier om dem.

 

Blogg_Lincoln, b

Djupt inne i kammaren ligger Lincoln med en mycket stor gravsten ovanpå för att förhindra gravplundring. Mitt emot Lincoln ligger hans fru och söner.

Blogg_Lincoln, c

Ungefär 25 meter utanför huvudentrén till kammaren finns en stor bronsbyst av Lincoln. Bysten skapades av den danske skulptören, Gutzon Borglum som är samma skulptör som skapade de fyra omfantliga ansiktena på berget, Mount Rushmore. Det var inte skulptörens idé att ge Lincoln en glansig näsa utan det blev bara så under åren. Enligt en gammal sägen får man lycka och framgång om man gnuggar Lincolns näsa! Ja, naturligtvis blev jag en av tusentals turister som också gnuggade näsan!

2 kommentarer

    • Peggy Sjöström (inläggsförfattare)

      Tack för att du gillade blogginlägget. Jag skrev detta blogginlägg innan VK ändrade blogg-platformen och då visades bilderna. Men på grund av den nya blogg-platformen försvann bilderna. Jag kan försöka sätta tillbaka dem så snart jag har lite tid över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.