Linbanan i Mensträsk

När vi var på väg hem från vår Kirunaresa för två veckor sedan bestämde vi oss för att tillfredsställa vår nyfikenhet angående den historiska linbanan i Mensträsk som ligger en bra bit norr om Lycksele. Kalle hade berättat för mig om att linbanan byggdes i 40-talet för att lättare och effektivare transportera malm från Kristinebergsgruvan i Västerbotten till anrikningsverket i Boliden.

Linan används inte längre för att transportera malm men Kalle trodde att linbanan hade renoverats för att människor kunde åka och få en fin vy över landskapet. Vi körde ända fram till linbanans anläggning men vi blev vi riktigt besvikna för att den verkade helt stängd… för gott, som det såg ut.

Men i gårdagens e-Aftonbladet fanns en video och artikel om linbanan som faktiskt är på gång! Det kommer dessvärre dröja ett tag innan vi befinner oss igen i Mensträsk, men om du och din familj har vägarna förbi kan det bli en intressant och roligt att ta tiden åka och samtidigt lära dig lite mer om Sveriges historia.

2 kommentarer

    • Peggy Sjöström (inläggsförfattare)

      Tack för länkan! Jo, jag förstod nästan att åkningen skulle gälla bara under sommar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.