Nyfikenhet gör livet intressant

Blogg_SvenskFlagga

Combat du Texel i Paris sjöfartsmuseum

Man lär sig mycket genom att resa – åtminstone så länge man inte ligger på stranden och bara solar dag ut och dag in. En dag under vår Parisresa besökte vi ett sjöfartsmuseum som ligger i samma område som Eiffeltornet. Bland museets många intressanta utställningar fanns en tavla som föreställde ett pågående krig – med ett svenskt skepp (röda pilen) mitt i kaoset! Nyfikenhet och misstro att fridfulla Sverige kunde bli inblandat i krig gjorde att jag skrev upp tavlans namn för att senare utredda kriget på Internet.

Jag lärde mig att tavlan, som gjordes av den franske konstnären Eugène Louis Gabriel Isabey, föreställer en 30-minuters strid som ägde rum den 29 juni 1694. Det svenska skeppet råkade vara på fel plats vid fel tidpunkt angående en tvist mellan Frankrike och Holland under 9-årskriget. 1692 och 1693 led Frankrike av ett par omfattande oår som ledde till akut svält och epidemier. Frankrike var därför helt beroende av stora mängder importerat spannmål från neutrala länder som Polen, Danmark… och Sverige.

Det känns skönt att veta att snälla Sveriges närvaro på tavlan handlade om liv istället för död. Det är klart att jag kunde ha levt vidare utan att jag hade utrett tavlans bakgrund. Men sådana små bitar information berikar livet och utvidgar ens vy på världen och gör det därför värt att emellanåt strunta i solstolen.

En kommentar

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Jag glädjer mig och är samtidigt imponerad över ditt stora intresse för ditt nya hemland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.