Någonting har hänt …

Min snälle man fick inte heller sova ut i morse för att han ville följa med mig till Lycksele lasarett där jag hade en remiss för MR-röntgen kl. 9.50. Min tur i kön kom mycket fortare än jag förväntade mig därför att röntgenavdelningen i Lycksele har öppet på lördagar för att minska kön. Imponerande, men sjukvård i Sverige har för mig inte alltid varit imponerande.

Jag minns väl, när jag först flyttade hit för drygt 12 år sedan, hur orolig och arg jag ofta var på svensk sjukvård. De orimligt kort tilltagna telefontiderna var för mig fullständigt obegripliga och oacceptabla för att det passade endast de som inte hade arbete och som därför hade möjligheten att kasta sig över telefonen precis kl. 8 och sedan sitta fastbunden i telefonkön med telefonluren mot örat fram till kl. 10.

Jag grät förtvivlat första gången jag såg den svenska versionen på östrogenplåster när mina amerikanska östrogenplåster tog slut. De var i mina ögon stora, fula och mycket gammaldags jämfört med vad jag var van med. Hjärtat bultade igen med misstro kort därefter när en tandläkare borrade rakt igenom en krona för att laga ett hål i stället för att först lyfta bort kronan för att laga hålet som man gör i USA! Jag började undra vad det var för mindre utvecklat land jag hade hamnat i.

Men någonting har hänt under de senaste fem åren. Länets resurser utnyttjas på ett mycket klokare sätt tack vare datorteknik och digitalisering av många rutiner och som följd av det har sjukvården blivit bättre, mer modern och mer tillgänglig. Tekniker liksom telefoncentraliseringen underlättar markant möjligheten att få kontakt med vårdcentralen. Läkarna lyssnar mer aktivt till patienterna som ofta redan har läst om sina symptom via Internet. Västerbottens Hälsovision har börjat skifta till förbyggande vård istället för bara sjukvård.  Sjuk- och hälsovården tar stora steg framåt!

Samtidigt har jag själv utvecklats som svensk. Jag är inte längre den bortskämde amerikanskan som jag var när jag kom till Sverige. Jag förstår nu att jag inte kommer att dö om jag inte få läkartid samma dag jag ringer. Jag fattar nu hur den allmänna sjukvården fungerar och att det är bara rättvist att alla måste stå i kö (om det inte finns akutbehov för att gå före i kön). Jag kan nu acceptera att stå i vårdkön för att jag vet att det kommer att gå fort när man äntligen har fått sin tur.

Med tanke på alla problem som stackars amerikaner har nuförtiden med att skaffa sig trygg sjukvård med rimlig kostnad är jag oerhört glad att vara svensk (också)!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.