Pensionsansökan – USA v. Sverige

Ju längre jag bor i Sverige desto mer förstår jag vilken bra ordning landet har. Till skillnad från USA samarbetar svenska myndigheter på ett sätt som underlättar mycket för oss medborgare. Att ansöka om pension i Sverige har varit hur lätt som helst, men att ansöka om pension från USA har varit betydligt krångligare.

Precis som alla andra svenskar kommer jag att få allmänpension och tjänstepension från Sverige. Jag har redan ansökt om båda via internet. Det var oväntat lätt att fylla i ansökningarna även om jag blev tvungen att ringa pensionsmyndigheten ett par gånger för att få hjälp med ett par frågor som handlade om mitt dubbla medborgarskap.

Blanketten krävde information om pensionskällor utomlands och det kändes lite närgånget. Men pensionsmyndigheten initierade sedan min amerikanska allmänpension och det var en oväntad hjälp. Ansökningarna underlättades tack vare MobilBank ID och tydliga, välformulerade blanketter på Internet.

I USA har jag fyra pensionskällor. Hittills har jag hunnit ansöka från två av dem – allmänpension och tjänstepension. Det var betydligt mer krävande och gammaldags att ansöka om pension från USA p.g.a. att myndigheter och arbetsgivare i USA kräver bevis på vissa saker. Där finns det ingenting som motsvarar vårt Bank ID.

Hela processen började egentligen i maj fjol när min man och jag befann oss ”over there”. Jag besökte pensionskontoret på sjukhuset där jag hade jobbat i 27 år. Jag gick därifrån med en pappersblankett i handen med instruktioner att fylla i den och skicka tillbaka den via vanlig post i september. Det är typiskt i USA att blanketter oftast måste skickas i pappersform och inte digitalt. Jag blev därför överraskad över att det faktiskt dög att skicka in mitt födelsebevis digitalt.

Efter två veckor fick jag ytterligare åtta pappersblanketter från USA som jag behövde fylla i och skicka tillbaka – via vanligt post förstås. En av blanketterna krävde signatur av en notarius publicus, som kostade 300 kronor. En annan blankett krävdes min mans signatur för att vi bestämde oss för att tacka nej till en slags efterlevnadsförsäkring!

Ytterligare en blankett handlade om vilket bankkonto pengarna skall skickats till. Eftersom de inte kan skicka pengar till mitt svenska bankkonto, ville de ha kontonumret på mitt amerikanska konto.

Men det var förstås inte nog att bara skriva kontonumret utan de vill få en annullerad gammaldags check som bevis för att jag faktiskt har ett bankkonto i USA!

Vanlig inkomst liksom pensionen beskattas på olika nivåer beroende på beloppets storlek och på hur många människor som skall försörjas med de pengarna. Så det blev ytterligare en blankett att fylla i.

När alla blanketter var ifyllda, fick jag skicka tillbaka dem till USA via vanlig post. Efter tre veckor fick jag besked via e-post att allt var klart och godkänt och att tjänstepensionsutbetalningarna skulle börja i januari. Men då upptäcktes ett problem med banken som skulle betala ut pengarna och jag fick skicka in en annan annullerad check som bevis.

När det gäller allmänpensionen (”social security”) från USA, så var det betydligt enklare. Ansökan kunde göras digitalt. Födelsebeviset fick jag dock skicka in i original med vanlig post. Men för att sedan få tillbaka det fick jag lov att betala 180 kronor i returporto.

Jag har två andra pensionskällor, en form av privat pensionssparande, i USA och enligt vad jag har förstått, kan jag ansöka om dem via Internet. Och jag får snart veta vad de kräver för att det skall vara möjligt.

3 kommentarer

 1. Bengt Åström

  Sverige har varit ett socialistiskt land i nästan hundra år. Ett av socialisternas mål har varit att ta över kontrollen av pension. Och de har lyckats. Här i USA är pensionen fortfarande ett personligt ansvar och det låter som du förstår detta. Det innebär att du kan behöva att ta några ytterliga steg för att ta fördel av när och hur pensionen utbetalas. Med andra ord — mer alternativ. Om du vill att den socialistiska staten ska kontrollera din framtid så är Sverige antigligen bäst för dig.

  • Karl-Gustav Sjöström

   Tänk att du måste göra politik även av denna beskrivning, Bengt Åström! Säg i stället något om skillnaden mellan USA och Sverige, när det gäller möjligheten att kommunicera och nyttja internet! Där ligger USA kvar på ”medeltiden”. Och varför duger inte en bevittnad kopia av en handling utan krav ställs på ”äkthetsbevis” utfärdat av notarius publicus? Vad det gäller olika administrativa rutiner har vi funnit många gammaldags krav i USA jämfört med vad som krävs i det av dig förmodligen så ”hatade” socialistiska Sverige.

 2. Peggy Sjöström (inläggsförfattare)

  Det är intressant, Bengt, hur du lyckades förvandla mitt blogginlägg till ett politiskt argument. I så fall har du inte alls förstått poängen med inlägget. Dessutom har du helt fel när det gäller ”kontroll” över min pension. Jag fick lika mycket urval angående när och hur mycket av min pension jag vill få ut. I bägge länder kunde jag ha valt att fortsätta jobba deltid men ändå få allmänpension. Poängen med inlägget är att rutinerna i Sverige är så mycket mer lätthanterliga bl.a. beroende på att all viktig information är koppla till det svenska personnumret och inte minst att man kan legitimera sig via Bank ID. Mindre företag och myndigheter i USA har svårt att ”think outside the box” så därför kan jag inte få min amerikanska tjänstepension skickat till mitt svensk bankkonto men däremot min amerikanska allmänpension kommer att skickas direkt till mitt svenska bankkonto.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.