Krig och Kärlek

I går var jag på teater på Rundviksgården. 1809 var temat och berättare var Greger Ottosson. Av Greger får man aldrig nog. Han påminde mig om när vi jobbade på sågverket i Rundvik. Det är många år sedan men vem kan glömma Greger?  Han cyklade från Brattsbacka till Rundvik varje nattskift ca 4 mil och på en tävlingscykel  som hade små tunna cykelhjul. Det går bra när jag kommer in på vägarna som har asfalt sa han men grusvägen mellan Nyåker och Brattsbacka kräver en Ottosson för att lyckas.

Ingen kan glömma dessa nattskift speciellt när Gregers mamma hade bakat vetebröd och Greger hade med sig dessa härligt varma bullar. Då gällde "gasmask" på. Jag skulle kunna  berätta många roliga påhitt som förekom mellan sågverkets alla bräder men det får bli en hemlighet mellan Greger och vi som var hans skifteskamrater.

Att berätta om människöden är inte lätt men Greger lyckades ta med oss ut i 1809-års verklighet med allt vad det innebar.Visst var krigsfasan stor men mitt i allt elände kunde vi  se möjligheterna och ett och annat skratt fanns med och tänk krigets hjälte var en liten kvinna som klätt sig i soldatuniform  för att kunna vara med sin älskling. Kärleken är!

Appropå krig. Nobels fedspris är utdelat i Norge, återigen blir jag förvånad. President Obama som ökar antalet soldater i Afganistan  får fredspriset. Han är ju amerikan och Nato ligger väl Norrmännen varmt om hjärtat vad skall man annars tro. Nu är det inte första gången som fredspriset delats ut till personer som har kulsprutan i bakfickan. Vi mins väl nar Kissinger fick Nobels fredspris. Kan det vara så att varje president måste ha sitt eget krig? Tanken är förskräckande. Nu var Kissinger inte president men nära på och kulor och krut var vardagsmat.

I morgon 07.00 skall jag vara på kommunhuset. Undrar om vi kan enas om innehållet i arbetsutskottets protokoll. Klockan 8.00 Rundvik och min frissa Eva. Om det blir hopp eller förtvivlan för Andersson  återstår att se. I helgen är det marknad så vad som helst kan hända.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.