Ordförandens roll, möjligheter och ansvar

Det har de senaste dagarna ivrigt diskuterats om hela styrelsen i Barn och Utbildningsnämnden i Nordmaling missskött sig så illa att det var rätt av oss socialister att inte bevilja ANSVARSFRIHET. Jag är övertygad om att alla medborgare som varit med och lyssnat på de informationer som nämnden gett, inte minst vid stormöterna om skolnedläggelser, instämmer. Faktum är att det råder oreda över hur många som finns i verksamheten och hur många som nämnden budgeterat för. Stora underskott för nämnden både 2007 och 2008. Desutom var kritiken även denna gång svidande från revisorerna.
Vi som inte godkände ansvarsfrihet för nämnden menar att det skiljer på ansvaret och möjligheten till att aktivt påverka nämndsarbetet. Vi menar att de borgerliga partierna som styr Nordmaling har utsett en ordförande för Barn och Utbildningsnämnden. Enligt kommunallagen och kommunens reglemente för nämnden är det ordförande som;
Ansvarar för kallelser och handlingar till sammanträderna. Ordförande gör detta i sammarbete med sin förvaltning, Ordföranden kan självfallet påverka och styra sammanträdets uppläggning genom att se till viilka ärenden som tas upp till behandling. En ordförande får alltså inte ’slå sig till ro’ och enbart lita på sin förvaltnings effektivitet. Ordförande har ett övergripande personligt ansvar för att sammanträdet kommer till stånd och genomförs effektivt. ’Det är en självklarhet att ordförande ägnar stor omsorg åt att ’läsa in’ ärendena. I den mån förvaltningen inte redovisar förslag till beslut är det en fördel om ordföranden förberett sådana.
Det ingick i ordförande roll att ha uppsikt över hela nämndens förvaltning. Det är också ordföranden som avgör om vilka övriga handlingar som skickas ut till nämnden.
Självklart kan inte oppssiotionen ha samma ansvar eller möjlighet därför att dom inte har ordförandens möjlighet att bereda, leda och ta upp frågor till beslut i nämnd.
Många är de som skickar in brev till kommunen som stämplas in men sedan försvinner. Det är ordföranden som beslutar vad han vill ta upp till nämnden.
Utifrån ovan anser jag att oppossitionen inte har samma ansvar som majoriteten och dess ordförande. För detta arbete har ordförande en speciell ersättning som bland annat ger möjlighet till att aktivt följa verksamheten bl a genom tjänstgöringsdsgar
Att vara ordförande är både en heder men också ett stort ansvar i kommunen.
Låt oss aldrig glömma detta!

Något ny/gammalt är tydligen på gång men
att tro att problemen löses genom att montera ner den kommunala organisationen är att ’kasta pärlor för svinen’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.