Feministiskt initiativ – NEJ TACK

Jag har skummat igenom Feministiskt initiativs partiprogram. Jag gillar stora delar av det, det är visionärt och sätter fokus på likabehandling av människor på ett bra sätt. Men när jag läser det får jag ändå känslan av att det helt enkelt inte är seriöst. Jag läser sida upp och sida ner med förslag som kostar mycket pengar. Gratis kollektivtrafik till alla som går i skolan eller studerar, kraftigt utbyggd kollektivtrafik, sextimmars arbetsdag, tandvård som en del av den vanliga vården, osv, osv, osv. Jag har inget problem med såna förslag, men det oseriösa börjar när man ger såna förslag i mängder utan att berätta hur de ska finansieras. En liten antydning hade kunnat vara på sin plats i alla fall. Ska man dra ner på offentliga utgifter någonstans, var i såna fall? Höja skatterna? Det är ju frågor som väljarna faktiskt bryr sig om.

Därför letar jag runt i programmet, var står det om skatter? Nu har jag inte läst allt, men det jag hittade var en rad om Tobinskatt, och om en global skatt på valutahandel, att de vill ta bort RUT och ROT men inte mycket mer. Sen hittade jag en närliggande punkt:

”Fi ska verka för ett fast bundet taxeringsvärde från inköpsdagen till försäljningsdagen. Detta för att undvika överraskande höjningar av taxeringsvärden.”

Nu kanske det inte har så stor betydelse med nuvarande regering hur taxeringsvärdena ser ut, men det kan snabbt ändras med en ny regering. Så är det rimligt att man under en trettioårsperiod som man äger ett hus har fryst taxeringsvärde? De vill uppenbarligen att man ska skatta lika mycket om en fastighet är värd 2 miljoner (inköpsvärde) som 4 miljoner (nuvärde). Oväntat nog närmast borgerlig politik i den skattefrågan.

Det här citatet är lite kul ”Det ska vara minst ungefär hälften kvinnor på alla poster och på alla nivåer inom akademin.” (avser högskolan) MINST UNGEFÄR? Det är inte svårt att fantisera sig till att de först hade ordet minst och sen skulle byta till det mer neutrala ungefär, men det gick lite snett 🙂

”Det behövs också en total översyn av det befintliga studiefinansieringssystemet ur ett könsmaktsperspektiv” Här är jag på allvar nyfiken. På vilket sätt behöver studiemedelssystemet en översyn ur just könsmaktsperspektiv? Låter lite märkligt.

Schyman själv skriver på SVT Debatt idag att de inte haft möjlighet och resurser att ta fram en skuggbudget. Det må så vara, men nån sida om skattepolitiken har de nog både möjligheter och resurser att skriva ihop. Men de kanske inte vill, för att de inser precis vad jag insett, deras program är ekonomiskt ogenomförbart. De får gärna överbevisa mig, jag lovar att vara storsint och erkänna att jag hade fel när de gör en skuggbudget med finansierade förslag som är trovärdig.

 

En sak till bara: De vill ha en proffsserie för kvinnor i fotboll och hockey. Det låter ju trevligt, men något för ett politiskt parti att driva?

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.