Nere för räkning av Martin Holmén

Fil 2016-10-01 17 34 42

Jag får erkänna att jag är rätt dålig på att testa författare som jag inte läst förut, det blir rätt ofta säkra kort, särskilt när det gäller spänningsromaner. Men, nu har jag i alla fall läst en för mig ny författare, Martin Holmén. hans andra bok heter Nere för räkning, där titeln anspelar på boxning då huvudpersonen är avdankad boxare som just kommit ut ur fängelse. Boken utspelar sig i 30-talets Stockholm och Holmén gör sitt bästa för att skapa 30-talskänsla, bland annat med sina ordval och dialoger. Det funkar bra, läsningen blir lite som att se på en gammal svartvit film. Boken börjar med att huvudpersonen Harry Kvist just haft sex med en medfånge. Sedan är det dags för muck, och den bistra verkligheten på utsidan gör sig direkt påmind. Harry försöker styra upp sitt liv, jobb, och samtidigt reda ut om en kvinna verkligen slogs ihjäl av sin son, eller var det nån annan som gjorde det?

Harry är inte direkt nån helyllefigur, vilket är uppfriskande. Det finns tillräckligt många genomgoda huvudpersoner i spänningslitteraturen som det är. Nu har jag inte läst den första boken, så jag vet inte vad som händer i den, men hade jag fått önska nåt mer från Nere för räkning är det att det hade varit större fokus på hur det var att vara homosexuell under 30-talet. Slutet ska jag förstås inte avslöja, men jag gillade det. Jag kan väl säga så mycket som att det inte hade passat i en amerikansk rom-com…

Ett till plus som Holmén ska ha är att han inte fallit i fällan att skriva en så lång bok. Jag tycker att alldeles för många böcker gärna breder ut sig över 500 sidor, men där inte handlingen förtjänar den längden. Nere för räkning är på drygt 300 sidor vilket var alldeles lämpligt.

 

http://www.bokus.com/bok/9789100145590/nere-for-rakning/

http://www.adlibris.com/se/bok/nere-for-rakning-9789100145590

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.