Fittstim – min kamp

Ensam vaken på nyårsaftonsmorgonen dricker jag kaffe och läser DN.SE. Catia Hultquist har skrivit en krönika där hon ifrågasätter SVT:s kommande serie om modern feminism.

http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/catia-hultquist-fittstim-min-kamp-far-mig-att-undra-om-det-inte-ar-svt-som-sparat-ur/

Serien, med Belinda Olsson som programledare heter ”Fittstim – min kamp”. Jag kommer väl ihåg när boken Fittstim kom ut, bråket med Ulf Lundell, och för den delen när Stig Malm myntade uttrycket Fittstim (eller åtminstone spred det till de stora massorna). Dokumentären handlar enligt Catia om fel saker (läs gärna krönikan), vilket hon baserar på den promotiontext som SVT skrivit. För det verkar inte som att Catia har fått se den i förväg. Anfall är bästa försvar? Återkom när du faktiskt sett dokumentären Catia, då kommer jag att läsa dina invändningar och faktiskt ta dem på allvar. Eller kanske skulle DN börja låta sina bok- och filmrecensenter skriva recensionerna utan att ha läst böckerna eller sett filmerna? För att parafrasera Catia själv, men med SVT utbytt mot DN ”Däremot känns det faktiskt som om det är DN som håller på att spåra ur och tappa fotfästet.”

Eder Betraktare kommer att kolla på serien, jag tycker i alla fall att den verkar intressant. Och givetvis kommer jag att komma fram till att vissa saker får för lite utrymme, saknas osv, men det tar vi när jag faktiskt sett på serien.

Ha en fantastisk nyårsafton, det tänker jag ha!

/ Betraktaren

Etiketter: , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. göran samsioe

  Hej
  En sak som alltid fascinerat mej när man diskuterar att kvinnor tyvärr alltför ofta har lägre lön än kvinnor är följande
  Som regel dvs i en heterosexuell normvärld ca 90 % har en tjej en partner som är äldre än henne själv
  Eftersom paret i regel har samma typ av arbete så har ju mannen mer betalt eftersom han ä äldre och då har längre yrkeserfarenhet.Helt Ok alltså
  Men när tjejen då skall löneförhandla eller söka jobb så vill hon ju ha ett jobb i närheten så man slipper flytta för då skulle hon ju riskera den högre lönen hos mannen. Hon ”tvingas” därför till en mer begränsad arbetsmarknad än mannen som ju kan säga att det här finner jag mej inte i och flytta till en annan ort.Vad väre är så känner ju alla arbetsgivare till detta dilemma och utnyttjar det vid löneförhandlingar med kvinnor. Trist men sant
  Så hur kommer man åt detta?Tyvärr har jag inget bra svar men detta är i dagens samhälle en mkt viktig orsak till att kvinnor får lägre löner än män

  Lycka till i kampen
  Göran Samsioe
  Professor em i gynekologi Lunds universitet

  • Anonymous

   Intressant kommentar. Lösningen kunde ju vara att kvinnor bildar par med yngre eller jämnåriga män i stället!

   Men är det verkligen så många som är med äldre? Har läst att den vanligaste ålderskillnaden är att mannen är plus tre år, gör det verkligen så stor skillnad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.