Alliansen + SD = sant?

Det börjar bli mycket tröttsamt att läsa hur Peder Westerberg (fp) och Anders Ågren (m) tjatar om regeringsalternativ hit och regeringsalternativ dit. Det drar ett löjets skimmer över dem. Att de ens försöker är i sig oerhört pinsamt. De har inget eget regeringsalternativ som det ser ut idag (jag pratar om framtiden för Alliansen, eftersom de själva väljer att prata framtiden för en Rödgrön regering).

Jag gissar att det dessa herrar gör är en strategi som väljs när den egna politiken tryter eller inte finns. När en människa kommer till vägens ände kommer desperata aktioner. För politiker gissar jag att detta vapen är tom retorik. Senast igår, men även idag, tar Peder Westerberg upp regeringsfrågan. Igår kunde vi läsa följande:

”Nu har socialdemokraterna, vänsterpartiet miljöpartiet och sverigedemokraterna presenterat sina egna skuggbudgetförslag. Men det som jag har svårt att förstå är om det finns något regeringsalternativ längre, med tanke på att det bara var Alliansen som hade ett gemensamt budgetförslag.”

Nog är inlägget bra lustigt. Jag tog upp denna fråga i ett tidigare blogginlägg (Rubrik: Anders Ågren hycklar) där jag redogjorde tydligt för hur beroende Alliansregeringen varit av Sverigedemokraterna. Alliansen har nämligen varit en minoritetsregering från 2010. Och eftersom S+V+MP oftast gör upp med varandra är Alliansen tvungen att få stöd från Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik. Så har också skett under hela mandatperioden.

När vi dessutom tar i beaktan de senaste opinionstrenderna blir Peders Westerbergs inlägg ännu knasigare. Han pratar om att han har svårt att förstå om det ”finns något regeringsalternativ längre”. Jag har svårt att förstå att Peder Westerberg seriöst tror att Alliansen är ett regeringsalternativ längre. De är bara tiondelsprocent ifrån att tillsammans vara mindre än Socialdemokraterna och är klart mindre än Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans. Räknar vi dessutom in Vänsterpartiet i ekvationen skiljer det just nu 14,7 procentenheter mellan blocken, till De Rödgröna partiernas fördel.

Eftersom Peder Westerberg inte riktigt verka ha grepp på situationens allvar har jag gjort två diagram för att illustrera detta och hur illa läget är för Peder Weterbergs parti.

Blocken

Procent Blocken oktober 2013Om vi håller oss till någon som helst fakta ett tag. Såhär ser läget ut nu. Figuren till vänster visar hur fördelningen mellan blocken ser ut. Jag har valt att bryta ut Vänsterpartiet eftersom gemensamma utspel inte förekommer på samma sätt mellan S+V+MP som det förekommer mellan S+MP.

Centerpartiet har fått bli färgade med ljusgrått, eftersom de om det vore val idag skulle de hamna utanför riksdagen och inte utgöra något regeringsunderlag.

Vi kan se att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans får 43,3 procent av väljarnas sympatier. Medan Alliansens partier endast får 35,4 procent. Även om vi skulle räkna in Centerpartiet i regeringsunderlaget är S+MP-konstellationen större än den högerpartiernas allians. Skulle vi lägga till Vänsterpartiet i regeringsunderlaget för de Rödgröna partierna hamnar oppositionen på över 50 procent av väljarnas stöd.

Parti för parti

Procent Blocken och partier oktober 2013Om vi väljer att titta parti för parti framträder ett ytterligare problem för Alliansen. Kristdemokraterna och Folkpartiet är bara tiondelar ifrån att tappa sin riksdagsrepresentation. Folkpartiet står med starka 4,6 procent (1,9 procentenheter har lämnat partiet för Moderaterna och Sverigedemokraterna) och Kristdemokraterna har 3,4 procent. Även Centerpartiet fortsätter tappa (1,2 procentenheter har lämnat partiet för Moderaterna och Sverigedemokraterna). Alla borgerliga partier tappar förutom Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Regeringsalternativen

Det går med lätthet att konstatera att regeringsalternativ finns, men det är inte någon Alliansregering det är frågan om längre. Det finns en Rödgrön alternativ regering som väljarna hellre ser tar över rodret. Inte ens om Högern börjar mer aktivt flirta med Sverigedemokraterna lyckas de få ihop nog med mandat för att ta en majoritet i Sveriges riksdag. Dessutom rasar Peders Westerbergs eget Folkparti i opinionen. Som det ser ut idag är ni ute för räkning.

Vad jag vill veta, Peder Westerberg och Anders Ågren, är hur regeringsalternativen ser ut för er efter valet? Som jag ser det har ni inget idag. Visst ni kanske gör som moderaternas norska systerparti Højre och lyfter in högerextremister och högerpopulister i regeringen. Är Sverigedemokraterna är en möjlig samarbetspartner för Alliansens spillror?

Underlag: Novus opinionsmätning

Moderaterna: 26,5 (+ 1,9)
Folkpartiet: 4,6 (- 1,9)
Centerpartiet: 3,4 (- 1,2)
Kristdemokraterna: 4,3 (- 0,3)

Socialdemokraterna: 35,1 (+ 0,8)
Vänsterpartiet: 6,7 (- 0,6)
Miljöpartiet: 8,3 (- 0,3)

Alliansen38,8 (- 1,5)
Rödgröna50,1 (- 0,1)

Sverigedemokraterna10,0 (+ 1,5)

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. realist

  Det är naturligtvis ett sätt att under cover skapa spänningar som Peder W gör detta utspel. Tråkigt tycker jag när politikerna borde ägna sig åt just politik, åsikter och kontakt med väljarna. Det är en av orsakerna till att jag inte än åter engagerat mig politiskt. Alliansen siktar ju in sig på att vid förra valet var det lite si och så med det röd-gröna sammarbetet. Det finns ju en diskreptans mellan partierna som, där alliansen (även om M blev strörst) ändå på ngt sätt lyckats ena sig. Det finns ju stora skillnader mellan de röd-gröna vad gäller skatter, vinster i välfärden och även miljön. Jag har inga problem med högre koldioxidskatt mm, men vad säger Stefan som fd metall ordf?

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Realist,

   Jo, men om en politiker saknar politik och endast vill ha kvar makten? Jag tror att det i det fallet blir frågan om ”regeringsduglighet” med mera. Suget att ha kvar posterna när politiken inte finns. Då måste det bråkas om annat.

   Vänligen,
   Daniel

 2. Emil Säfvenberg

  Att som Alliansen bara försöka klanka ner på de rödgröna betyder ju att de inte ens själva tror på deras politik, annars hade de ju talat om mer vad de vill göra. Sen det här med att Reinfeldt inte ska släppa in Sverigedemokraterna ”får de rödgröna fler röster får det ta över även om alliansen skulle kunna vinna med hjälp av SD”. Det är ju bara skit egentligen, vad spelar det för roll om SD stoppas i en omröstning när de kommer tillåtas i tusentals andra. Om Reinfeldt menar allvar borde han stänga ute SD redan nu och även efter valet. Det går bra för Reinfeldt att samarbeta med SD, men när SD kan gynna de rödgröna då är man rasismens förkämpar eller får det att låta som att de rödgröna oc SD har någon hemlig naziplan tillsammans.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Emil,

   Det är precis vad du är inne på: Hyckleri. Det värsta är att jag börjar mer och mer tro att de faktiskt tror på sitt eget hycklande (och då kan man nog inte kalla det hyckleri längre). Något som går att notera är den tystnad från moderat håll nu när moderaternas systerparti Højre. Inga fördömanden, ingen kritik. Däremot har några uttryckt att det är ”spännande”. Jag tror nog svaret är mörkare än många önskar.

   Vänligen,
   Daniel

 3. U

  Begreppet ”regeringsalternativ” har inget med opinionssiffror att göra. Även om alliansen så legat på 3% tillsammans så vore de fortfarande det enda regeringsalternativet. Det handlar om att kunna tillkännage för väljarna vad för regering en röst på respektive parti väger mot. Idag vet vi att en röst på ett alliansparti betyder en röst på en regering sammansatt av representanter från de fyra allianspartierna. Vad betyder en röst på socialdemokraterna? Både miljöpartiet och vänsterpartiet har pratat om att man inte kommer stödja S med mindre än att man får platser i regeringen. Hur är det? Betyder en röst på S att man röstar in V och MP i regeringen? Är det för mycket begärt att i förväg få veta vad för regering ens röst bidrar till? Jag tycker att det är mer än lovligt arrogant att säga ”Rösta på oss, vad det sedan blir får ni se vad det lider.”

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Sossarna kanske aspirerar på en minoritetsregering som är lika stor som den borgerliga regeringen är idag i opinionen? Minoritetsregering som minoritetsregering känner jag.

   En röst på socialdemokraterna betyder nog just en röst på socialdemokraterna. Förmodligen innebär det också att ett starkt socialdemokratisk parti kommer regera med miljöpartiet och eventuellt folkpartiet. Ett svagare socialdemokratiskt parti kommer nog samarbeta vänsterut. Det är min gissning.

   Det är för mycket begärt att kräva svar. Vem man ska samarbeta med avgörs efter valet och efter förhandlingar. Det ger väljarna en större demokratisk möjlighet att påverka den politik som kommer drivas efter valet. Förhandlar parterna ihop sig innan valet så spelar det inte någon roll på vilket parti rösten läggs. Jag tycker det är bra att de rödgröna partierna går fram som egna partier. Det ger ett starkare intryck, ökar mångfalden och väljarnas makt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.