Rökare kostar

Denna debatt kommer upp lite då och då under min karriär inom friskvården. Samt att företagsklimatet börjar hårdna till och bli mer och mer inriktad på att bara prestera och bli mer effektiva på våra arbetsplatser.

Om man nu bortser från det faktum att rökning är en av de största riskerna som resulterar i för tidig död så är ämnet rätt intressant.

När man jobbar med människor som har stressrelaterade besvär så brukar de uppge att den enda stunden de kan ta en stund ledigt från jobbet är när man röker eller dricker kaffe. ÄVEN OM MAN INTE ÄR RÖKSUGEN ELLER KAFFESUGEN.

Utan det är mer legalt att SITTA NED i ugn och ro om man håller i en kaffekopp eller går ut för att röka. Plötsligt så säger  inget om det. men sitte rdu bara och hänger benen så kommer fort repliken;

– Sitter du här och gör ingenting?

Många tar för givet att när man sitter ner och vilar så har allt stannat av runt omkring en. Förr blev jag så irriterad på denna attityd att när det uppstår felaktigheter. När man står med huvudet före inne i maskinen, skruvat sönder en "del", hamrar frenetisk på tangentbordet så är ALLA NÖJDA – FÖR ATT DÅ JOBBAR MAN.

Insikten är inte så lång för me dmin erfarenhet så är det när folk plockar sönder något så har ett fel uppkommit som tar fokus från produktion Det är när folk står med händerna i fickorna och stampar foten i takt med musik som saker och ting FUNGERAR. I alla för det mesta och om man utgår från att folk inte är lata utan mer är uttråkade så kanske man kan sätta fart på dem på ett nytt sätt. Lösningarna finns hos dig – att skapa motivation.

VK artikel 1 – försäkring

VK artikel 2  – Rökare kostar 45 000 kr i arbetstid

Etiketter: , ,

10 kommentarer

  1. Soofab

    Håller med dig – rökning och kffedrickning tar man till när man ska vila en stund. Ibland dricker ma ninte ens upp kaffet.

  2. Maria Lundmark Hällsten

    När man sitter och dinglar med benen och får kommentaren: sitter du bara här och hänger, så får man kontra med: Nä, hjärnan fortsättre med sin tankeverksamhet och jag funderar på hur jag ska fortsätta med mitt arbete.

    Ha en bra, givande och vilande dag!

  3. Anne-Marie Mäkelä

    När ska vi lära oss att ibland måste man ta sig tid att bara vara, utan vare sig kaffekopp eller cigarett. Att tro att man klarar att vara effektiv 8 timmar i ett sträck är att tro att man är någon slags övermänniska. Nej, ta er tid, låt hjärnan gå ned i varv och smälta intryck i lugn och ro. Det är precis som med många barn; det ska vara aktiviteter hela tiden. Jag brukar säga att barn måste lära sig att ha ”tråkigt”, dvs ha tid när man bara är.

  4. Lisbet Olofsson

    Svar till Helena Nilsson Springare (2009-09-02 18:35)
    Det är bra man tjatar tror jag för man får bra med hälsovinster när man inte röker. Jag blir liksom ledsen i själven när jag ser alla ungdomar som börjar.

  5. Smulan

    Att ge sig själv fem minuters rekreation emellanåt kan göra att man finner hela tillvaron lite lättare. Det kan också få oss att både må bättre och fungera bättre både i arbetslivet och i det privata. För om själen mår bra mår också kroppen bra.

    Att andra ska ge oss dåligt samvete för den lilla stund av återhämtning är inte okej och det säger mer om dessa människor syn på livet och vad som är viktigt. Dom kommer tids nog kanske själva en dag upptäcka att det är dags för en liten förändring i deras liv för att må bättre i både kropp och själ.

    Dom av oss som är rökare finns väl inte mer att säga om då det är i stort sätt meningslöst försöka hjälpa någon som inte själv verkligen vill bli hjälpt. Man måste bestämt sig för att själv vilja sluta röka för att det överhuvudtaget ska få något positivt resultat.

    Att tjata på människor över deras rökande får personen bara att tbli mer trött och inte ens försöka ge upp sin rökning. Man är mycket väl medveten om rökningens dåliga effekter på sig själv och andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.