Helga Söndagen

 Ja hur ser er söndag ut?

Är det den dagen som man ska hinna allt som man inte hann under måndag – lördag?

Tvätta, städa, leka, pyssla, sätta om blommorna, tvätta bilen, sätta ny lina på fiskespöt, gräva ett dräneringsdike, baka bullar, damma taklister, träffa sina föräldrar, fika på stan, sortera linnéskåpet, stryka, sticka sockar, snyta barnen, motioner och ta ett extrapass på Iksu, plugga extra, göra en näringsrik och långsamkokande gryta till middag, skjutsa runt barnen, gå ut med hunden och inte glömma att gå och lägga sig i tid.

UR LED ÄR TIDEN – Borde kanske återinföra söndagsvilan då man inte gör ett enda gjota och reflekterar över veckan som gått. *tycker*

Med glädje ser man fram emot vad kommande vecka ska innehålla. Leva här och nu – ta vara på tiden.

 

***

Jag är en av dessa mängder som bara njuter av allt vad Nightwish producerar – från vårt grannland Finland.

Hanäbäst

 

 

20 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Min söndag är oplanerad, förutom promenaden med grannarna. Men gissningsvis kommer jag sedan att sitta ute på gården och njuta av solen. Jag struntar i att damma taklister, baka bulla och gräva diken, det kan jag göra en regning dag 🙂
    Önskar dig en skön söndag!

  2. Lars Valler

    Min söndag är bokad, inte bara till önskan av vila och eftertanke utan på något sätt så har jag lovat att bära bark, för trädgårdsarbete och jag som knappt vant mig från att fytta på snön ska ny flytta på jord för att flytta på bark. Livet bestå av kvinnor som inte vill se män vila på en söndag hehehe

  3. En som varit där

    Jag tror tyvärr att söndagar ser ut just så för många… Om man jobbar heltid, är hemma vid fem-sex-tiden, äter middag, umgås med barn och familj, hjälper till med läxor, plockar bort, kör någon tvättmaskin och sedan nattar ungarna finns knappast någon ork kvar!Visst är livet fullt av prioriteringar och val men att alltid spara städ och tvätt till en regnig dag går inte och ibland MÅSTE man ju.En ensamstående mamma skulle inget hellre vilja än att ”bara vara” en söndag men vem hjälper henne då?Ta vara på dagen-kan ibland bli klyschigt men visst önskar man att alla kunde känna känslan…

  4. Maria Lundmark Hällsten

    Kan inte låta bli att kommentera ”En som varit där”, allt handlar om val, du måste inte någonting. Om du vill ha rena kläder på måndag, då väljer du kanske att tvätta dom på just söndagen, men ingen tvingar dig. Det finns tusen saker som jag inte tycker om att göra, men oftast gör jag dom för att jag inser att livet blir lite lättare om det blir klart någon gång. Men jag väljer för det mesta att göra dom sakerna på regniga dagar och ordet måste har jag strukit ur mitt vokabulär. Och ja, jag har också barn. Men visst, jag förstår att det kanske känns som måsten, för dig, det är också ett val.

  5. Lars Valler

    Instämmer med Maria, sen kan man välja lätta vägen som jag valde att inte säga nej till min mamma med hjälpen med barken. Lider jag för det, nej absolut inte eftersom mamma är hmm ålderns ska kanske inte sägas

    Men frågan är viktig, ty vi ser mer och mer av tidsköparsystem, där du ska värdera din tid i reda pengar och vara villig att köpa mer tid.

  6. Marja Granqvist

    När jag jobbade såg mina söndagar ut precis så där, men nu när jag är pensionär njuter jag faktiskt av söndagarna och gör precis det som faller mig in. Måndagarna, däremot, är fortfarande lite ångestfyllda och trötta.
    Nightwish är mäktiga!
    Kram

  7. Lisbet Olofsson

    Svar till En som varit där (2010-06-06 17:53)
    Om man gör medvetna val hela tiden så gör man inte det som inte är viktigt.

    Jag tror att vi gör en massa måsten bara för att man tror att de ska göras och att man bara gör dem med farten. Jag tror benhårt på att göra alla dessa MEDVETNA VAL hela tiden – vi väljer det här och det där. Ingen annan har valt dem åt mig.

    Väljer jag själv att mata bort en lista med måsten så är det MITT EGET Val och då tar man det på sitt ansvar. Inga andra är inblandade i mina val.

    Det är när vi gör en massa som andra tycker vi ska göra som det blir farligt och vi förlorar makten över våra liv.

  8. Lisbet Olofsson

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-06-06 19:06)
    MÅSTEN bör helt enkelt förbjudas för just det ordet skapar skuld och skam hos den ensilde individen.

    Vi måste inte FÖDA VÅRA BARN men vi VILL INTE att de ska SVÄLTA IHJÄL så vi måste VÄLJA att ge dem mat. Allt är ett val.

  9. Lisbet Olofsson

    Svar till Lars Valler (2010-06-06 19:19)
    Har du tänk på hur mycket mat som numer är tillverkade för att man ska kunna äta med en hand???

    Allt för att v ska kunna köra bil, pilla p ådatorn eller göra något annat samtidigt…….mmmm…….kolla hur många ställen som säljer t ex smörgåsar.
    Det finns en baktanke.

  10. En som varit där

    Några förtydliganden:Det var inget måste för mig att föda barn, jag valde att göra det.Jag väljer att städa, tvätta och laga mat. Jag måste inte jobba men väljer även det för att kunna försörja oss…
    Det är våra behov, värderingar och även kulturella ursprung som styr vilka val vi gör. Ibland blir det måsten men som ni säger,det är ändå ett val man gör.Att säga att jag inte måste någonting känns lite främmande för mig.
    Nu väljer jag iaf att gå och duscha så jag inte stinker på jobbet i morgon 😉

  11. Maria Lundmark Hällsten

    Detta kan ältas hur mycket som helst. Jag måste inte andas, men det är betydligt lättare för kroppen om jag gör det. Förre detta chefens dotter sa vid ett tillfälle, det finns ett måste…vi måste alla dö. Ja, sant, men för att låta grym, jag kan ändå välja att avsluta mitt liv, om det skulle vara så. Tror jag ska blogga om måste, imorgon. Finns mycket att skriva om i det ämnet. Ha det gott!

  12. Lisbet Olofsson

    Svar till En som varit där (2010-06-06 21:28)
    Jag gillar tanken att stiga upp på morgonen, se mig själv i spegeln och veta att jag gör så gott jag kan på min lilla plätt av jorden. Det vill säga att det finns en hel del VILJA i mina måsten. De tråkiga får man försöka beta av helt enkelt för att det är en del av livet och kärleken.

    Men jag måste inte, behovet av att påminnas om det fria valet behövs verkligen då och då -för att inte glömma bort det som är viktigast i livet/världen. Jag väljer det idag igen för det är ju det här som är livet.

  13. Lisbet Olofsson

    Svar till Anne-Marie Mäkelä (2010-06-06 21:09)
    DU MÅSTE INGENTING!
    Ja det är ju lätt att säga. Jag kan inte strunta i att ta hand om barnen, betala räkningar, städa och göra alla vanliga saker som man måste göra för att livet ska gå ihop.

    VI MÅSTE I GRUND OCH BOTTEN INGENTING!
    Alla kan ta sin kappsäck och gå MEN det VILL man inte. Inte vill man stiga ur sitt sammanhang, inte vill man svika människor som man bryr sig om. Inte på riktigt.

  14. Lisbet Olofsson

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-06-06 21:59)
    – Det där är ju lätt att säga. Man måste ju försörja sig. Och inte kan jag slänga mig på schäslongen och strunta i att ge mina barn middag. Eller ta mitt pick och pack och dra.

    Jo, det kan du visst. Det finns människor som gör det. Det kan låta absurt och förskräckligt men det är lite befriande också. När alla måsten snärjer en, allt ansvar och livet brer ut sig som en gigantiskt grå vadmansfilt omkring oss.

  15. Lisbet Olofsson

    Tack alla för era intressanta kommentarer.

    När jag har för mycket måsten finns inget glitter, ingen glamour, ingen plats för minsta lilla rackartyg. Och inte heller minsta lilla utrymme i tid, rum eller reda pengar utanför familje- och hushållsbudget. Vilket mörker?..

    Det kan också visa sig att en del av alla de där måstena och livsbegränsningarna vid närmare påseende inte är så täta och så absoluta som vi tror.

    En del måsten kan visa sig vara myter helt enkelt.

  16. Helena Nilsson Springare

    Eftersom jag just nu lever i mammaledighetens bebisbubbla så blir en av följderna att man inte kan skilja på dagarna.. haha.. så jag har helt sonika bestämt mig för att ha lördag och söndag VARJE dag! Smart.. och mysigt 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.