Övertro

Många människor har en övertro till vitaminer, mineraler, hälsokostpreparat och har glömt på något sätt att DET LIGGER EN MASSA PENGAR i preparat.

Nu ska jag tala om något för er som MÅNGA MÅNGA kommer att gå i taket om. Nämligen att det är helt onödigt att stoppa i sig alla dessa preparat för de gör inte så stor nytta som man kanske tror.
Det är nog mer ’troendet’ på medlet som spökar för jag har varit med om folk som känner av den positiva effekten efter några timmar!!!!

OK, nu tar vi det igen.
Mat, frukt & grönsaker innehåller MINDRE vitaminer och sånt än för 20 år sedan. Våra jordar håller på att vara utarmad och innehållslöst. Vilket rimmar dåligt med att potatisen växer och frodas i den.

I alla fall, om en apelsin för 20 år sedan innehåller (tar bara en siffra nu) 20 enheter av nått och idag bara 8 enheter. SÅ SPELAR DET INGEN ROLL eftersom kroppen behöver bara 1 enhet av det!!!???

Detta är något som hälsokostindustrin slår bort.
Alla som lär sig näringslära på lite högre nivå har allt detta klart för sig. Och det värsta med det hela är att våra idrottare som sätter i såg rätt stora mängder mat inte heller behöver en uppsjö extra tillkost.

Grejen är nämligden den att OM MAN ÄTER olika sorters mat så får man i sig det man behöver. Vilket får mig att rysa när jag ser färdigmatsdiskarna på mataffären. Allt smakar ju lika fast det heter olika.

Ja men om man har dåliga blodvärden då? DÅ behöver man tillskott för då producerar inte kroppen tillräckligt.

En bekant till mig har talat om för mig att när man obducerar folk så hittar man mängder av inlagrat klet i levern som kommer från t ex ginseng

Det man inte pinkar ut det lagrar man i kroppen.

SÅ ät vettigt och släng alla kosttillskott. Det finns MAT
som kompenserar om man inte har en sjukdom eller att det är genetiskt.

14 kommentarer

 1. raggarn

  en rosJag läste Lisbeth Olofssons blogg ,väl värd att läsa .Tycker Robertsfors ledning ska läsa den ,om att göra sitt bästa.Lisbet du är värd en ros

 2. Pigge Lin

  Ginseng har dessutom inte alls de effekter som reklamen utlovar. Vore det på detta vis så skulle det bl.a räknas som dopingpreparat. Det ger minst lika mkt att sova en timme mer och t aen kopp kaffe.

 3. Helena Nilsson Springare

  Bra skrivet! Överhuvudtaget så känns det som att folk hittar lösningar i pillerform vad gäller det mesta idag… Skrämmande!
  Ät rätt och bra, ät dig alltid mätt och undvik halv och helfabrikat! Borde inte vara så svårt.. Men något jag inte kan leva utan är rosenrot 😀 Åh vilken underbar produkt (som man för all del kan koka till själv om man har tillgång till växten) Hoppas allt är finemangs med dig Lisbet! 🙂

 4. Elle-Kari

  Hej Lisbet. Bra skrivet. Vanlig husmanskost håller jag mig till. Sen att det där sockerbegäret kommer direkt efter maten är ett otyg. En liten, liten chokladbit skulle sitta gott. Det är nog något jag får stå ut med. Bäst är ju att inte ha något godis hemma. Trevlig dag.

 5. Minna Toivanen

  Du nämnde apelsin. Ska man få i sig sitt dagliga behov av c-vitamin måste man tyvärr äta en hel påse, dock är det inte möjligt för kroppen att lagra c-vitamin utan man kissar ut det…så det är väl upp till individen vad man vill göra åt c-vitamin brist.

  Sen tycker jag inte alls att man ska kasta hälsokostpreparat, jag äter själv magnecium, kalcium och bio antioxidant varje dag. Magneciumtabletter är något som jag önskar hela Sverige kunde äta då m-brist är vanligare än folk tror, det finns många biverkningar vid en m-brist och det är GANSKA svårt att få i sig mängden via vanlig kost.

 6. Lisbet Olofsson

  Svar till Minna Toivanen (2010-08-31 16:36)
  TACK tack–vet du vad jag gör.
  Jag äter c-vitamin för att sura ned min mage och kiss eftersom jag har besvär med utinvägsinfektioner. Men jag äter askorbinsyra som man köper på mataffären – mycket billigare. Tar en tesked på kvällen så det ligger kvar i kroppen och man blir sur – kissar ut allt på kvällen Funkar för mig.

  Var och en av oss kan behöva tabletter vid BRISTER men gemena man bör inte äta en massa som de inte behöver. Smartast är att ta rätt på OM man har brist innan man äter på eget behåg.

 7. Gripensvärd

  ”Och det värsta med det hela är att våra idrottare som sätter i såg rätt stora mängder mat inte heller behöver en uppsjö extra tillkost”

  I de fall en person tränar väldigt hårt så behöver kroppen ungefär 2-3g protein per kroppskilo, för att klara av uppbyggnaden av celler optimalt. En hårt tränande person på 85kg behöver alltså mellan 170-255g protein per dag, plus alla aminosyror. Bra proteinmat som kyckling och fläskfile ligger på ungefär 20g protein per 100g. Det är alltså inte tvärenkelt att äta för en maximal uppbyggnad/återhämtning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.