Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Dags att elda på

Enligt rikspressen ska det bli riktigt kallt ett tag nu. Det är kanske inte så väldigt kinkigt, man talar om uppåt 20 grader, men det känns ordentligt i kinderna där man har fuktigare luft.

Det mest bekymmersamma är om det blir kallt i hela Europa. Med några stillastående kärnkraftverk innebär det att det krävs mer smutsig och dyr el för att få fram tillräckligt med effekt till bostäder, industri och diverse samhällsfunktioner. För ett par timmar sedan importerade Sverige drygt 10 procent av förbrukningen av el. Gissningsvis mest smutsig. Det blir mer i morgon enligt svenskakraftnat.se.

Jag funderar då och då över partiet som jag tycker är näst mest ansvarslöst, Miljöpartiet. Wetterstrand & Co säger att vi kan avveckla all kärnkraft till 2020 och samtidigt minska växthusgaserna med 80 %. Trist att inga medier synar henne. Nåja, nog om utopisterna just nu.

Jag tycker att man borde gå ut med en vädjan att folk ska sänka temperaturen en grad eller två när det är som kallast. Varje grad ger ju ca 5% besparing. Det borde vi kunna göra för miljöns skull. Det gynnar även plånboken.

Det är inget man vinner val på direkt, men jag anser att alla borde betala för den energi man förbrukar. Oavsett om man bor i villa eller lägenhet. Det sporrar att tänka en gång till vad gäller energi och miljö.

Nu ska jag tända i kakelugnen, det är en hyfsat ren vedeldning. En riktigt finurlig uppfinning som förfinades i Sverige på 17- och 1800-talet.

 

Etiketter: , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Jonas

  Det enklaste är väl att köra bilen några vändor runt kvarteret för det är väl så att utsläpp korrelerar med ökad värme eller?
  Kakelugn är ju också bra, den ger rejält med utsläpp.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Jonas (2009-12-27 17:54)
  Hehe….

  Kakelugnen är hyfsat ren, om man eldar rätt. Den är inte vattenmantlad, man eldar mot keramiska plattor och får fin förbränning. Eldar man ”ut” ordentligt och stänger när det är glöd utan tillstymmelse till lågor så är det någorlunda ”rent” och energieffektivt.
  Eldandet är inte ”växthusneutralt” som kärn-, vind- och vattenkraft, men är till stor nytta. Inte minst när vi riskerar att slå i effekttaket eller driver upp elpriset i bristlägen.

 3. Uffe

  Klanka inte på duktiga Wetterstrand! Hon gör ju sitt bästa för växthuseffekten genom att flygpendla till Finland varje vecka och Peter Eriksson har ju sin stora SUV som säkert släpper ut en hel del CO2.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Uffe (2009-12-28 10:58)
  Och ändå är det mikroskopiska flingor av småpotatis jämfört med vad de skulle åstadkomma om de fick makt i regeringen. Jag hör inte till dem som älskar kärnkraft, men inser att ett snabbstopp av den skulle driva elpriserna i höjden, slå ut mycket av vår industri, krascha vår välfärd och våra miljöansträngningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.