Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

En tragisk utveckling

För några dagar sedan såg jag en artikel i Expressens nätupplaga som belyste en riktigt skrämmande utveckling.

Man uppmanade folk att rapportera om de visste något som kunde avslöjas om någon politiker. Man lovade att gå grundligt tillväga med alla tips. Man berömde sig där av att ha stått i spetsen för drevet mot biologen, journalisten och ministern Maria Borelius som fick till följd att hon lämnade politiken. Apropå Littorins barn kan man fråga sig om Expressen också berömmer sig av hur Maria B:s barn och deras klasskamrater blev antastade av journalister?

Man kan ta fler exempel. Det är en stor skam hur Mona Sahlin (som för övrigt klarade ett par saker som Borelius fick gå för) behandlades för länge sedan, när man t.o.m. fotade dammråttor genom hennes sovrumsfönster  i drevets vidrigaste faser. Själv har jag befarat självmord när människor i sitt livs största kriser även nattetid jagats och förföljts där de legat som sårade djur i de sista, innersta, gömställena.

I Umeå hade vi nyligen en politiker som behandlades hårt av media för privata angelägenheters skull, vilket fick till följd att han sa upp sina politiska uppdrag. De aktuella sakerna har kommit i ett helt annat ljus och nu är den politikern förhoppningsvis på väg tillbaka.

När jag såg Expressenartikeln där man vädjade till allmänheten om privata fel och snaskigheter, då kom en allvarlig tanke om man egentligen vill vara med i den politiska världen. Inte minst tänkte jag på alla dem som för den orimliga personbevakningens skull aldrig kommer i "offentlig tjänst". Aldrig kommer med och gör en insats för det gemensamma.

Många avstår från att ställa sig till förfogande och stannar i andra uppdrag som är  enklare, inte alls lika krävande och hårdbevakade. Antingen för att man själv inte vet om man ska orka, eller om familjen gör det.

Alla journalister visste på sin tid saker om Per-Albin Hansson som fått kvällspressen att skriva honom sönder och samman inom en vecka idag. Men media lämnade den privata sfären i fred och skrev om politiken. Det finns betydligt färskare exempel också.

Dit kommer vi kanske inte tillbaka. Men får vi inte någon hejd på denna allmänna blodtörst som gör att det lönar sig för journalister och media att driva dessa drev, då tycker jag det ser rätt mörkt ut. Då har vi snart kanske bara de mest hårdspecialiserade och  mediatränade politikermaskinerna med det hårdaste hjärtana och den mest  heltäckande teflonbeläggningen kvar.

Vill vi ha det så?

 

SvD DN

Etiketter: , , , , , , , ,

16 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Klart illa är det, men hur skall det stoppas? Folk köper kvällstidningarna bl.a. för att kunna följa det senaste ”drevet” och alla – nästan – andra medier hakar på allteftersom.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-07-07 11:56)
    Det allt hårdare klimatet har nog djupt liggande orsaker, jag vet inte vad man ska göra. Man måste kanske börja med sig själv, att inte köpa eller läsa det ovidkommande. Att lukta sig till när det är ett drev och försöka hålla huvudet kallt. Att inte ha så bråttom i kommentarerna då. Intrycket av en människa, en organisation eller ett land kan vara väldigt hårdredigerat (via text, bild och genomsläppta kommentarer) för att få fram det upphovsmannen vill.
    Sen tror jag att media måste bevakas, där menar jag att bloggarna har en uppgift. Få granskar granskarna.
    Det du Kalle, ännu ett uppdrag!

  3. JH

    Jag var inte medveten om att Littorin hade en vårdnadstvist. Å andra sidan läser jag vare sig aftonbladet eller expressen (två av de mer vedervärdiga skvallerblaskorna som verkligen, och jag menar verkligen, inte har något som helst existensberättigande). Fram för riktiga journalister som kan skilja på person och politik.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Mållgan (2010-07-07 13:39)
    Kan inte se klippet nu. Har man varit i ministerposition några år och upplevt det han upplevt så anar man vad man har framför sig i en sån här situation. Det här tilltagande demokratiproblemet är inte avgränsat till en person eller ett block.

  5. Jan Nilsson

    Svar till JH (2010-07-07 14:12)
    Nu efter 1500 debatterades det här med flera journalister P1 – svenska folkets universitet. Går att lyssna till på webben. En höjning av journalistikens kvalité och större fredande av det personliga är verkligen något att önska. Inte bara för politkernas skull.

  6. Isak

    Har inget till övers för Herr Nilssons krokodiltårar över
    det som skrivs i Expressen och Aftonbladet. Både Edward
    Riedl och Jan Nilsson har varit dom flitigaste att citera Aftonbladet för negativ kritik av de röd/ grönas politik
    men även i den kampanj som Aftonbladet har drivit mot en-
    skilda företrädare för dom röd/gröna. Man kan inte ena
    stunden nyttja skvallret och förtalet och i den andra
    tycka synd om sig själv när man blir drabbad.

  7. Conny Forsström

    Jag tycker att Littorins avgång är beklaglig, och hoppas att han själv, i motsats till många människor på gräsrotsnivå, inte behöver drabbas av de försämringar i a-kassan och sjukförsäkringen som han själv varit med och genomfört (som resultat av att han slutar sitt jobb).

  8. Isak

    Nu var det inte så mycket om vad du skriver, utan mer din kritik över vad andra skriver. Och tyvärr så börjar du mer
    och mer låta som dom andra.

  9. Jan Nilsson

    Svar till Conny Forsström (2010-07-07 16:34)
    Jag tror att du och jag, trots skilda politiska uppfattningar, har rätt lika syn på hur media ska fara fram mot människor. Även om de är politiker.

  10. Conny Forsström

    Förutom att känna sympati för Littorin som familjefar som vill skydda sin familj, kan jag också tycka att vi bör sända de familjer en tanke, vilka splittras av Littorins och moderaternas förda arbetsmarknadspolitik. Visst minns vi alla exempel som kvinnan i Luleå som förväntades jobba 140 mil bort medan man och barn var kvar i Luleå. Det finns säkert fler exempel. Självklart är det synd om Littorin, men som sagt, varför tänker ingen på dessa familjer?

  11. Jan Nilsson

    Svar till Conny Forsström (2010-07-08 00:13)
    Tror nog många tänkte på dem. Det ska inte gå till så och jag tror att det har gått fram numer. Familjesplittrande är inte en del av en arbetsmarknadspolitik jag vill stå för.

  12. Jan Nilsson

    Svar till Conny Forsström (2010-07-12 11:03)
    Man kanske ska läsa eller höra den i sitt sammanhang. Det som varit, det offentliga som kommer i höst och så detta, med solkiga och sorgliga detaljer. Jag försvarar inte sexköp, om det nu förekommit, men konsekvenserna av det skedda och AB:s vältajmade scoop är stora för oss alla. Allmänhet, politiker och demokrati. Det finns fler saker som ligger i tiden och gör politikerurvalet smalare för framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.