Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Debatt på Kaplan

Vid kvällens debatt om elpriset som initierats av Villaägarna (deras Willy Hansen till vänster i bild) deltog riksdagsledamöterna Edward Riedl (M) och Katarina Köhler (S). Platsen var Kaplanskolan i Skellefteå.

I stort var det en sansad debatt där båda målade en ganska nyanserad bild av detta svåra område. Man var långt från kvällspressens högljudda anklagelser och lätta lösningar. Även om Katarina Köhler inte hade så väldigt mycket att säga överraskade hon ändå positivt. Bl.a. för att hon inte alls var så populistisk som många av hennes partikamrater ibland har frestats att vara. Hon erkände också att (S) inte var tillräckligt skickliga när man genomförde avregleringen.

Hon försvarade att de rödgröna i höstas föreslog skattehöjning även på vatten- och kärnkraft och menade att det skulle komma elkunder till del på olika sätt. Det verkade annars som flera i publiken blev förvånade och upprörda över att se att det mesta av elpriset är skatter och avgifter som staten tar in. Edward sa att inget block vill sänka skatterna, men ett vill höja. Katarina sa också att (S) inte vill se ny kärnkraft och påminde om dess faror.

Edward var mest påläst och väjde inte för det svåra. Att vi måste ha en morot för att spara el när det är som mest ont om den, t.ex. Han lyfte fram timdebitering som en nödvändighet. Man vinner inget allmänt bifall på det kravet, men med timdebitering skulle förmodligen priset sjunka. Vi skulle styra vår förbrukning mer och risken för att vi hamnar i effektbrist skulle minimeras.

Edward var tydlig i att han inte trodde att marknaden klarade prissättningen själva, utan att staten måste ge tydliga spelregler. Han påminde om att vi ligger ca 10 % under europas snittpris och räknade med att vi med styrning och kapacitetshöjning ska kunna sänka priset framöver. Edward påminde också om att elpriset inte rakade iväg direkt när förra regringen avreglerade marknaden, ökningarna kom senare. Själva avregleringen är inte huvudorsaken till prisökningen.

Huvudproblemet är att det inte finns tillräckligt mycket kapacitet för den ständigt ökande efterfrågan. Inte ens innan vi börjat med elbilar på allvar.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Håkan

  Hej Jan!
  Fråga Riedl som verkar så påläst!
  Hur kan elpriset som handlas i euro på elbörsen vara högre idag, när eurokursen ligger på 8,79 jämfört med Mars-09 då eurokursen låg på 11,40 och mars-10 på 9,75??

  elpris nordpool mars-09 35,06 euro/Mwh (system price)
  elpris nordpool mars-10 57,09 euro/Mvh – : –
  elpris nordpool feb-11 64,46 euro/Mvh – : –
  Kom då ihåg att 2009 gick elleverantörer och energiministern ut och skyllde på att det höga elpriset beror på den höga eurokursen samt Dubaikrisen i okt.-09

  lägg därtill att enl.svensk kraftnät så har vi mkt högre reserver i el slutet på 2010 början på 2011 än tex 2009.
  samt att driftläget aldrig varit annat än normalt.

  Ja inte räcker det med att tilläggsisolera och byta fönster som någon ”tomte” gick ut i massmedia med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.