Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Vanligheter, gräsligheter och konsekvenser


Har plågat gräsmattan med en klippning "in the midday sun". Inte för att det behövdes överallt efter denna lokalt regnfattiga sommar, men för att i alla fall hålla ner ogräsen. De växer ju alltid bäst här på denna jord.

Tankarna har gått till det onda i Norge. Till de många unga som fick stunden på jorden kortad av en massmördare. Säkert skulle många ha blivit engagerade i arbete för andra på olika vis. Man kan bli medlem i ett parti för vänskap, fester eller karriär. Men de flesta har ett samhällsintresse och en insatsvilja för det gemensamma. Flera skulle förmodligen släppa partiengagemanget för andra samhällsuppgifter. Andra skulle fortsätta i politiken, på hel-, del- eller fritid.

Jag gissar att även Norge har ett underskott när det kommer till dem som är villiga att ta på sig förtroendeuppdrag. Främst i de mindre och mer undanskymda sammanhangen, men alltför ofta tycks gestalterna fattas även på de stora scenerna. Förutom det värsta, alla personliga förluster, blev det förmodligen också en stor samhällsförlust på personsidan. På olika sätt.

Pratade i förmiddags med en ungdomsvän som är kvar i Oslo med sin familj. Han tycker att lokala media i stort har hanterat tragedin nyktert och bra, utan övertoner och överdrifter. Han hoppades att ansvarsfrågor och förebråelser bland de drabbade skulle kunna hållas nere på ett vettigt, mänskligt och uthärdligt plan.

Här är en ögonvittnesskildring.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. Jens

  Jag är nu stödmedlem till AUF, kunde inte komma på något bättre sätt att vissa att mina tankar är hos dem och tydligt markera att det inte ska löna sig med odemokratiska medel. Även om vi politiskt inte drar helt jämnt så kändes det helt rätt.

 2. Isak

  Om du inte kan läsa eller vill förstå så är det någon som
  har problem. Jag reagerar över ditt lissmande och utnytt-
  jande av den tragedi som drabbat det politiska Norge och
  den Socialdemokratiska rörelsen i synnerhet. Att du mitt i
  tragedin anser dig vara Socialdemokrat är en skymf mot den
  i allt vad den socialdemokratiska rörelsen står för. Att
  du inte vill ha en debatt är bara att beklaga. Men jag tror
  att jag råkade trampa på din onda tå utan att trampa på dom
  pressetiska reglerna. Och i det hänseendet så kan man säga
  både du och ni till någon.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Jens (2011-07-23 22:47)
  Det kommer jag inte att bli. Jag tror att man ska engagera sig och rösta efter övertygelse, däremot göra annat man kan för att visa att man inte viker ner sig för terror och angrepp på samhälle och demokrati.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2011-07-23 23:12)
  Som jag skrivit tidigare har jag bott några ungdomsår i Oslo och jag reagerade starkt på det som hände. Jag tror min fru blev förvånad.
  Vet inte riktigt vad du tänkte vi skulle debattera i den här tragedin, jag ser inga ledtrådar. Jag tror för min del inte att det är tid för debatt för debattens skull när alla tänkande oavsett partfärg är överens. Både om den oerhörda förbrytelsen och angreppet på demokratin i form av regeringskvarteren och AUF gärningsmannen har gjort sig skyldig till.
  Jag är ganska klar över hur du betraktar mig och att du vanligtvis utgår från att jag som moderat är oförmögen till medkänsla, det är ingen direkt nyhet.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Shox sko (2011-07-28 05:24)
  Ja, du gav ju uttryck för det tidigare också.
  Är det en skymf även mot norrmännen, att jag kände det som mitt eget land,folk, parti och sammanhang hade drabbats och ville uttrycka mitt deltagande?
  Läs igenom det du skrivit och fundera över ditt bidrag till näthatet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.