Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Om valfrihet i pensionen igen

Aftonbladet har gömt bort en ovanligt tänkvärd debattartikel av Per Garthon. Han skrev där igår bland annat att :”Reinfeldts idé är för viktig för att slaktas av den rödgröna oppositionen.”

Han skriver också helt riktigt att statsministern aldrig sagt att man ska höja den allmänna pensionsåldern. Det står i artikeln allt började med att garantipensionen fortfarande ska betalas ut vid 65.

Men, hade inte flertalet journalister och oppositionspolitiker blundat för den sanningen hade det ju aldrig blivit åka av.

Läs Garthons artikel. Säga vad man vill om honom, men han är inte statsministerns vapendragare till vardags. Detta är något han är övertygad om.

Etiketter: , , , , ,

10 kommentarer

 1. Magnus Liljeström

  Jan,

  Valfrihet i betydelsen att själv kunna påverka sitt liv är viktigt. Men grunden för en sådan valfrihet är ju att det finns resurser som möjliggör verkliga val.
  Idag ser vi hur arbetsproduktiviteten i tillverkningsindustrin har ökat, ökar och kommer att fortsätta öka kraftigt. Även inom administration har produktiviteten ökat genom teknisk utveckling.
  Samtidigt är det otänkbart att hitta samma produktivitetssökningar i undervisning eller omsorg.
  Att lära ut multiplikation eller byta blöjor på dementa kan inte – och ska inte – gå så väldigt mycket snabbare än det gör idag.
  Därmed ökar spänningen mellan olika sektorer. Antingen måste vi uppvärdera välfärdstjänsterna och de som utför dem eller så får vi se hur samhället dras isär, så att skillnaderna mellan olika grupper fortsätter att öka, kanske till och med i snabbare takt.
  Och, här kommer det svåra, de som idag arbetar i yrken som behöver uppvärderas är de som har minst möjligheter att ha ett långt yrkesliv!
  Om a) den framtida pensionen helt beror på hur mycket man arbetat in och b) skillnaderna inte bara i lönenivå utan också i pensionsålder ökar, så kommer vi se enorma skillnader mellan olika grupper av pensionärer.

  Slutsats: En mer flexibel pensionsålder måste åtföljas av ett pensionssystem som möjliggör en utjämning mellan olika grupper. Ett sätt kanske vore att även lönerna för dem som är äldre än 65 belastas med pensionsavgifter och att dessa pengar används för att höja pensionen för dem som inte kan jobba längre än till 65.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Lisbet Olofsson (2012-02-09 08:14)
  Det är väl nyhetstorka också. Det har blivit ganska tomt efter all politisk dramatik. Kan vara därför så pass många av proffsen väljer att avsiktligt missförstå. Många som inte läst själva tror nog att statsministern föreslagit att allmänna pensionsåldern ska höjas till 75.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Magnus Liljeström (2012-02-09 17:30)
  Håller med om det mesta du skriver.
  Jag gissar att många av dem som skulle fortsätta att arbeta en längre bit upp i åren skulle vilja jobba deltid. Det skulle nog jag, om det skulle bli aktuellt. Kanske ideellt, det är också en möjlighet.
  Jag kan också tänka mig att man i någon mån skulle kunna lägga på pensionsavgifter på pensionärernas löner för att hindra att samhället slits itu. Det måste förstås löna sig att jobba en större andel av sina kvarvarande dagar, men skillnaderna får inte bli för stora i jämförelse med dem som inte kan.

 4. Karl-Gustav Sjöström

  Statsministerns misstag var att han nämnde 75 år som en tänkbar pensionsålder utan att samtidigt tydligt exkludera alla dem som knappt orkar arbeta tills de blir 65. Hade han gjort det, skulle media inte ha haft så mycket att gotta sig åt – inte jag heller för den delen.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-02-10 11:32)
  Jag läste just ”ursprungsartikeln” igen där han säger att han inte vill ändra pensionsåldern, tidpunkten för garantipensionen, från 65 år. Däremot att det kanske ska vara möjligt att jobba till 75. Egna företagare och vissa andra kan ju göra det, men inte kommuntjänstemän.
  Vi kommer att ha en flexiblare pensionsålder om världen står, oavsett styre. Dagen när en fjärdedel av oss är pensionärer och nästan lika många är minderåriga och studerande så är det så. Alla kommer inte att kunna eller orka jobba till 60 då heller.

 6. lf

  Jag förstår inte denne debatt.Om arbetsgivaren tillåter så kan du väl jobba så länge du vill.
  Så tasksparken till kommunanställda!Tala om att kasta sten och sitta i glashus.
  Men du får väl möjligheten att förklara dig då du efter helgen åker upp till Bjurholms kommun.

 7. Jan Nilsson

  Svar till lf (2012-02-11 16:43)
  Du missförstår lf. Jag sparkade varken här eller där och det finns inte skuggan av nedsättande tankar i det jag sa, det tror jag Kalle förstår. Han har varit kommunal tjänsteman och som sådan har du idag möjlighet att jobba till 67, tidigare var det 65.
  Jag tror att det behöver förändras åldersattityder både hos arbetsgivare och arbetstagare, liksom regelverk, för att klara kompetensförsörjning och välfärd.
  Inte minst behöver företag och organisationer bli bättre på att ta in unga människor. Men det finns ingen automatik i att längre arbetsliv utestänger unga.

 8. lf

  Men du sa ju att kommunala tjänstemän är inte intresserade av att jobba längre.Försök inte att använda Kalle som en ursäkt.
  Du måste väl ändå veta vad du skrivit!

 9. Jan Nilsson

  Svar till lf (2012-02-12 17:02)
  Var läser du det? Titta igen och fundera på om det du sett kan förstås på annat sätt. Är det stället där jag skriver att det är möjligt för t.ex. företagare att jobba längre, men inte för kommunal personal?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.