Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Fel om moderater, Kalle


”Varför erkänner moderater inte att de är som Mitt Romney?” Det är väl det egentliga innehållet i den fråga som Kalle i Brån tycks ställa i min och andras riktning och som jag nyss började svara på. Jag har bemött den sortens frågor tidigare, men vi tar det en gång till med ett nytt namn. Det blev så många ord att det blir ett eget inlägg.

Jag tror att Mitt Romney delvis personifierar den bild som många på vänsterkanten vill ha av moderater. Han är ju t.ex. jätterik. (Även om han inte alls är lika rik som toppkommunisterna i Kina.) När moderater själva inte känner igen sig och inte skulle vilja ha honom som ledare accepteras det inte riktigt. T.o.m. Dalademokraten skriver på ledarplats att nästan inga svenskar gillar politiken Romney för (idag). Att jämföra honom med Moderaterna är fel, Kalle.

Jag har inte haft möjlighet att följa debatten som vid förra valet, då jag dessutom var där, men MR-känslan av snabbt förändringsbar ”produkt” ger i sig en konstig smak i munnen. Det var inte många år sedan Romney i hemstaten genomförde en sjukvårdsreform som liknar Obamas reform som han nu kraftigt bekämpar. Man kan diskutera utformning, men att alla ska omfattas av en sjukförsäkring är bara så självklart att det inte behöver diskuteras. Liksom att en mångmiljardär ska betala större andel skatt än en lärare.
Det finns områden där man tycker att han i huvudsak har rätt, men i stort är det som t.ex. Edward Riedl varit inne på. USA är USA och så väsensskilt från Sverige att enkla jämförelser blir omöjliga. Vad gör den som odlar sådana t.ex. med att majoriteten bland arbetarna på sina håll tycks vara övertygade republikaner?

Sen är det något sjukt med hela det amerikanska kampanjsystemet. Jag minns känslan av luftslott och orimliga förväntningar på Obama från förra valkampanjen som jag följde några dagar i New York och Washington. Jag vill varken vara eller låta dryg, men på den euforiska demokratiska valvakan i huvudstaden hade jag svårt att hålla borta tankarna på hur det ofrånkomliga bakslaget för Obama skulle påverka samhälle och individer. Jag kunde inte kvitta mig med känslan av att han aldrig skulle kunna leverera i närheten av de förväntningar kampanjen byggt upp. Det är inte svårt att förstå besvikelsen.

Mitt Romneys bakslag skulle på kort sikt kunna bli än större. Man brukar inte nå popularitetens höjder genom att sanera allvarligt sjuka finanser. Särskilt inte om folk tycker att man lovat en quick fix med snabbt återkommande glans som i fornstora dagar och har en nyliberal övertro på dynamiska effekter.

Jag är kraftigt ”out of fashion”, men när det ser dåligt ut har jag mer känsla för löften i stil med det Churchill sa 13 maj 1940 när Hitlers omänskliga stats- och krigsapparat fått växa sig stark och till synes oövervinnelig. Efter att då ha vunnit valet och blivit premiärminister sa han: ”Jag har inget annat att erbjuda än blod, möda, tårar och svett.”

På sån sanning vinner man sällan val. Men i det fallet faktiskt seger. Inte minst tack vare USA.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

12 kommentarer

 1. RWR

  Sandlåda!

  Kinas vänster är det S och de frihetskämpar som står däremot M?

  Denna typ av förenklat synsätt kan möjligen tillfredställa sitt eget perspektiv men är tämligen långt från vettig analys!

  Hur rimmar demokraters inställning till dödsstraffet mot Sossens?

  Vad är det som gör oss så villiga att sätta etiketter på folk att vi inte ens lyssnar och tar in åsikterna som dom uttrycks, suck!

 2. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-10-06 13:12)
  Framöver ska jag nog se den där debatten du hänvisar till. Jag läste någonstans att lättrörlige Romney tagit ett rejält kliv mot mitten i debatten. Han kan ha sagt saker jag inte hört tidigare, men vet inte om det skulle påverka.

  Hur som helst har jag inte för avsikt att låta mig eller partiet definieras utifrån någon jag näppeligen skulle rösta på.
  Tror inte heller att majoriteten av våra lokala socialdemokrater skulle applådera Obamas syn på företagsamhet och företag inom vård, skola och omsorg om han skulle flytta till Penglund och vilja engagera sig politiskt.

  Undrar om han inte skulle bli Moderat? 😉

 3. Maria Skiddi

  Näemn tjenare! jag har ju ofta hört alla moddar prata i valstugor i folkhem slott å koja om att de står för bl.a dödstraff (obs ironi)Det känns ju hemtamt för vem som helst till höger om S i Sverige f.ö..

 4. RWR

  Egentligen är väl detta en gammal klassiker.

  Att försöka smeta en etikett man själv analyserat som ”ond” på någon annan och även beslå denne med lögn om han/hon protesterar!

  Lite som mobbing i skolan. Oavsett vad ”den utpekade” säger så gäller ”stämpeln” förutsatt att nog många står i ringen runt om!

  Man bör lyssna på andra snarare än att lägga ord i deras mun!

 5. Karl-Gustav Sjöström

  Som vanligt, Jan, lyckas du riktigt bra att förpassa mig dit där jag förmodligen hör hemma, d.v.s. bland alla andra lågutbildade individer som inte som fattar tillräckligt av verkligenheten för att ge sig in i en sådan här diskussion.

  Min åsikter är så litet värda att du inte sänker dig så djupt att bryr dig om att debattera med i öppna blogginlägg.

  I stället glädjer du dig åt obegripliga kommentarer och ser ut både att förstå dem och gilla dem.

  Rätt uppfattat – jag känner mig ordentligt störd nu, Jan.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-10-07 10:12)
  Jag brukar i regel beksvara alla kommentarer, visst svarade jag även på din? Hela det ovanstående inlägget är också ett långt svar på ditt första inlägg.

  Inte blev jag så lite ”störd” heller av det du vill klistra på mig och det parti jag tillhör. Det kan finnas frågor där jag menar att Romney har alldeles eller ganska rätt och jag anser det bra och närmast nödvändigt att några högt i en administration har erfarenhet av aktivt företagande.
  Men många gånger har jag frågat mig hur man kan förespråka ett system där alla inte omfattas av sjukförsäkringen. Att personer med väldigt stora inkomster skattar mindre än de med låga är också oförenligt med mina åsikter, liksom med Moderaternas. Det handlar om stora, skiljande frågor.

  I detta ligger intet av förakt för vare sig dig eller din bildning. Jag tror tvärtom att en överlång akademisk karriär med master, disputation och allt inte skulle räcka för att få ihop till de breda kunskaper och insikter du skaffat genom arbete, sidouppgifter och obotlig nyfikenhet. Jag är själv i det närmaste autodidakt och vet att man kan skaffa i stort sett alla slags kunskaper på flera sätt och vägar. Dagens akademiska studier utgörs också till övervägande delen av självstudier som kan bedrivas av dig när och var du vill.
  Några av de klokaste och mest ”bildade” människor jag mött har aldrig fått med sig mer formell bildning än sexårig folkskola, men har gått öppna och lärande genom livet. Dit hör också en som varit central konstruktör på ett av våra stora tekniska exportföretag.
  Jag har också mött många totalt ostuderade analfabeter i Indien och Afrika som jag aldrig hyst en sekunds förakt för.
  Så föraktspåret kan du lämna.

  Däremot förvånas jag över att en så begåvad, erfaren och intellektuellt rörlig man som du försöker placera klossar med en form du inte vill tro finns i hål vars utseende du bestämde dig för för väldigt länge sen, eller i en platta du hämtat någon annanstans ifrån. Det är inte likt dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.