Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Mobbning och demokrati


Ibland blir man så trött på det politiska spelet. Särskilt när allt tycks handla om de politiska marknadsandelarna och det mesta av realiteter, nyanser och omdöme får vika för möjligheterna att skada ”motståndarna”.

Här skulle man kunna säga mycket just i detta nu, men jag ger mig inte tid.

En sak ska jag nämna. Det finns en tidning jag tycker tappat mycket av sitt grepp. Det finns allt färre gränser för överdrifterna i den politiska delen och påfallande ofta får den politiska färgen skina igenom även i nyhetsrapporteringen. Så ska det inte vara, oavsett politisk färg på tidningen.

Idag står det om mobbning i den tidningen. Den uppges närmast bero på att det blir färre vuxna i skolan, vilket nationellt inte är sant satt i relation till antalet elever. Det är bara gymnasiet som fått mindre pengar. Det finns mindre elever totalt idag jämfört med för tio år sedan. Därför har antalet vuxna minskat, men lärartätheten har ökat under 2000-talet. Generellt har inte klasstorlekarna ökat heller, även om det kan bli så lokalt.

När tidningen skriver att mobbningen i stort sett beror på vinstjakt och skattesänkning blir det svårt att inte ta fram skämskudden. Jag har hört berättelser om utstuderad mobbning på 30-, 40- och 50-talet och jag minns den väl från 60- och 70-talet. Vilka uttryck den unga mänskliga grymheten kunde ta. Man kan läsa om mobbningen redan i Bibeln, vad Josefs bröder faktiskt kunde ta sig till.
Oavsett vem som betalar en för opinionsbildning måste man väl hålla en nivå. Är det inte så?

När man frestas beskriva motståndaren i kommun, landsting, riksdag eller regering i så hejdlöst mörka nyanser som möjligt så måste man i grupperna och lagen försöka hjälpa varandra att behålla hederlighet och förtroende. När vi lämnar sanning och balans, sjunker under skamgränsen och närmar oss eller går över gränsen för demonisering av motståndaren händer något. Vi minskar politikens legitimitet och förtroendebas – vilket är livsfarligt. Vi som ska stå i demokratins tjänst blir dess dödgrävare.

Just nu är det mycket av sånt och det oroar mig verkligen.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Pär Andersson

  ”När vi… …närmar oss eller går över gränsen för demonisering av motståndaren händer något. Vi minskar politikens legitimitet och förtroendebas – vilket är livsfarligt.” Tja, det är sant som det är sagt. Det som kan förbrylla är att i sammanhanget överkänsliga ”prinsessor” på högerkanten anser att det är helt OK att skrämma ”barnen” med socialister, kommunister samt den galne Ryssen utan att koppla det till demonisering. Två tydliga exempel på ödesdiger demonisering av meningsmotståndare är mördandet av socialisterna Olof Palme och Anna Lind. Här har de marknadsliberala megafonerna bokstavligen agerat dödgrävare…

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Den finns på alla sidor, den där ödesdigra svartmålningen där man inte vill förstå något av positiva mål och motiv, och vägrar erkänna att de finns.
   Demonisering kan ske även av ”ryssen”. Men om man som MP:s talesman nyligen sa, att Rysslands nyaggressivitet och väldiga återuppbyggnad av offensiva vapen och styrkor kan bero på vår ”upptrappning” – då är man borta från verkligheten på ett annat sätt.
   Våra tragiska politikermord är kraftiga varningar för det vi talar om. Det senare hade nog lite att göra med intern svensk debatt, men påverkades ändå av demonisering. Kring den mycket speciellt profilerade debattören Palme fanns starka känslor och på sina håll säkert även ett hat. Mordmotivet är än höljt i dunkel, även om vi båda säkert har var sin tanke om det. Jag tror som du kanske vet att det var Pettersson.

   • Thomas svärson

    Intressant! Då är vi ju åtminstonde två kvar i vårt vackert avlånga land, som tror att Pettersson hade en orsak till att han bevisligen eldade upp sin täckjacka på balkongen dagen efter! mvh

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.