Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Svar till Sixten


Härom dagen fick jag en kommentar till ett inlägg om indraget bidrag till utfartsvägar. Ett beslut som påverkade några av oss som äger bonings- eller fritidshus på landsbygden.
Kommentaren ifråga handlade om annat, byskolorna och Vegaskolan, och svaret behöver mer plats än kommentarsfältet ger, därför kommer svaret här.

Sixten, du upphöjer mig till en ingenjör för nedläggningen av byskolorna i Vännäs. Som vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden har du kontakter där och i förvaltningen. Kolla om någon enda annan har uppfattat saken så. Jag tvivlar.

Du skrev också sifferuppgifter om Vegabygget som behöver kommenteras. När man jämför i går och i morgon bör man betänka att:
Vegaskolan har varit väldigt trångbodd, elevantalet ökar hela tiden i Sveriges nu barntätaste kommun, det har saknats rum för bild, hemkunskap, hemspråk, SVA, musik, NO och annat. Klassrummen blir inte större, men fler. Fritidshemmets hus rivs också och skolan ska inrymma det nya kommunbiblioteket. Det har minskats på flera ytor för att mimimera byggkostnaderna, men huset blir förstås större än tidigare.

Jag förstår inte insinuationerna om ytorna. Vad jag vet har inget parti motsatt sig storleken på bygget. Ingen har reserverat sig där, inte heller du och Centern. Det var klokt, eftersom skolan måste byggas treparallellig oavsett om byskolornas barn kommit dit eller ej. De påverkar faktiskt inte storleken på bygget alls.

Avslutningsvis får vi väl vara glada över att den svåra situationen och den snabba flytten avlöpt så bra och tagits emot som den gjort av barn och föräldrar. Man tycks ha funnit sig väl till rätta, trots allt. Rent ekonomiskt ser prognosen också ut att stämma. Ca fyra miljoner sparas årligen. Ekonomin behöver ändå förbättras betydligt mer i Vännäs, något vi får sträva efter att att förverkliga genom ökade intäkter och besparingar. Något jag verkligen hoppas är att så mycket som möjligt av byskolornas ytor ska få nya användningsområden.

Sist, landsbygden behöver liksom samhället i övrigt entreprenörer, eldsjälar och politiker med helhetssyn som stöttar, drar och inspirerar. Jag vill säga att Centerpartiet behövs som pådrivare. Sen bör vi alla välja striderna, pröva argumenten när striden är ett faktum, söka samförstånd så långt det går och inte se fiender där de inte finns. Det brukar bli effektivast och bäst för medborgarna.

Vi ses i barn- och utbildningsnämnden på torsdag.