Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

MAX politiskt slagfält?


Jag hade nog inte skrivit som MAX VD gjorde i ett personalbrev. Anställda har olika uppfattningar och som arbetsgivare skulle jag verkligen vara försiktig med skrivningar som kunde tolkas som att jag ville påverka där.

Som jag förstår det man skrivit handlar det om konsekvensen av S förslag att höja restaurangmomsen och dubbla arbetsgivaravgiften för unga. Man ser detta som en katastrof för branschen, inte att S kom till makten i sig. Media har dragit på rejält i sina tolkningar av brevet säger sådana som läst det i sin helhet.

Jag tror att det blir riktigt tufft för många unga om S-förslagen blir verklighet. Tror också att momssänkning (som S ville ha förra valet) och billigare ung arbetskraft har varit positivt verkande stimulanser i en bransch med många av de sällsynta ”enkla” jobben finns.
Men jag hade som sagt knappast skrivit det på liknande lätt feltolkade sätt i ett personalbrev. Varken om jag vore politiskt engagerad eller som MAX och bröderna Bergfors håller mig borta från den arenan.

Nu gör LO, S, V och många alliansföreträdare MAX till ett politiskt slagfält. ”Alliansfritt” uppmanar till bojkott och har samlat en bra bit över 10 000 gillare på FB. MAX stora konkurrenter hoppar säkert jämfota av lycka om den norrländskt besvärliga uppstickaren vingklipps via politiken. MAX unga anställda vrider nog istället förklädet i oro över konsekvenserna. Flera politiker och mediaprofiler eldar på stenhårt och har redan tillfogat företaget och de anställda stor skada. En del av oss allianspolitiker och välmenande försvarare av MAX skruvar upp politiseringen.

Så här ska politik inte drivas. Sluta!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Marianne R Johansson

  Och till saken hör ju faktiskt också att det bara är arbetsgivarorganisationen och de borgerliga politikerna som verkar helt övertygade om att dessa åtgärder verkligen gett effekt!
  Hotell och Restaurang facket tror att det kan ha bidragit till färre konkurser inom restaurangbranschen, och på så vis säkrare jobb! Men de har lika många som går på A-kassa…………
  Så mera bidrag till företagen, det är vad detta med säkerhet har givit! Av den anledningen vill MAX behålla dem, precis som säkert andra restaurangkedjor, men de slapp säga det själva!

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Klart alla sidor måste få säga sin mening, även företag och fack. Även Hotell och restaurang vill ha kvar den lägre momsen och att det blir billigare att anställa unga. Det sista ett positivt steg i det land där det är minst kostnadsskillnad mellan nyanställd och erfaren personal – och unga därför får svårare arbetsmarknad än på andra håll.

  Men, mitt anläggande är:
  Detta bör debatteras på annat sätt. Nu ordnar media först ett drev genom att delvis felcitera en VD och LO, S, V och olika kampanjmakare uppmanar sen till bojkott av en stor ungdomsarbetsgivare. Läser man ser man att Bergfors gjorde ett uttalande om effekterna av S förslag, det måste han naturligtvis få göra. (Sen ångrade han själv vissa ordval). Nog kan vi partipolitisera något han inte menade riktigt som det tolkats, men då gör vi ett bra företag och många unga en fet otjänst. Twitter kokade av bojkottlust i går kväll. S närstående tidningar och kampanjmakare gladdes över hur illa det skulle gå för MAX. Osmakligt.

  Andra hamburgerier vinner marknadsandelar på bojkottpolitiken, andra vinnare ser jag inte.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det är min fasta grundinställning. Gillar deras historia, svenskköpspolicyn och miljötänket. Och deras burgare inte att förglömma. Såg förresten just att de var fem år före McD här i Sverige.

   Men, har också inställningen att politiken inte ska politisera nyttjande av företag eller ställa dem mot varandra. Blir snabbt duktigt snett.

 3. Isak

  Det är mediernas fel. Så här skall inte politik bedrivas. Sluta! Säger Jan N.
  Huvudpersonen själv MAX VD gjorde idag en Kungspudel och skyllde det hela
  på skolans dåliga svenskundervisning. Tyvärr har nog VD:ns klavertramp för-
  orsakat företaget och dess anställda större skada än vad en momshöjning skulle
  ha inneburit. Att överambitiösa moderater reagerar med uppmaning att köpa mer
  hamburgare trappar bara upp ”kriget”. Tycker nog att företagare och VD:ar skall
  göra det dom är bra på, och överlåta till politiker och väljare att bestämma vilka
  som skall styra i Sveriges riksdag. Sen tycker jag inte att skräpmat skall ha någon
  fördel framför riktig skolmat och bättre mat till dom äldre.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   En del misstolkar du av det jag skrivit. En del kan jag ge dig visst rätt i, en del inte och annat förstår jag inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.