Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Den dubbla moralen


Det är tydligen likadant med både djur och grönsaker i Sverige.

Vi höjer kraven lite extra på dem som ska ta fram vår mat. Vanligtvis motiverade krav som innebär ett plusvärde för hälsa, miljö eller djur.

Men, vad hjälper det när kommuner, landsting, grossister, affärer och konsumenter istället köper maten som producerats där det är fritt fram för det som är förbjudet här?

Det kanske värsta med den dubbla moralen på matens område är att de svenska producenterna bara blir färre och färre. I ett krisläge skulle det kunna kosta oss hur mycket som helst.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Thomas svärson

  Intressant artikel om hur det allt för ofta går till i Sverige i livsmedelsproducenternas led. Fast i vår hemkommun Höganäs fattade kommunfullmäktige tidigare i år beslutet att välja lokalodlat i större omfattning till de kommunala verksamheterna! Väldigt glädjande, då kommunen har många både stora och små livsmedelsproducenter som nu kan gynnas!

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det är på gång på fler ställen efter de förändrade regler som införts, men det jag beskriver har pågått så allt för länge. Och även framöver kommer svenska särregler att missgynna landets jordbruk och beredskap.

 2. johan Söderling

  Du måste hänga med i vad som händer i Vännäs Jan. Här har jag tagit initiativ till samtal med lokala producenter för att förhoppningsvis nå en större upphandling av lokalt producerad mat. Bra uppslutning av lantbrukare, slakteri, regional förädlingsindustri samt LRF. Kanske når vi resultat redan i höst!

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det är bra Johan. De nya reglerna ger tack och lov möjlighet till vissa förbättringar, men flera orsakssamband har gjort att det jag beskriver drabbar svensk matproduktion på både offentlig och privat matmarknad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.