Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ljus under mörka skyar

Har idag tittat runt i vår nya skola i Vännäs. Mycket roligt att se den tillgängliga och ljusa byggnaden.

  
Allas vår Sverker har frågat och resonerat med både stora och små och med ansvariga av olika slag. Nyss berättade Jögge Sundqvist som tillsammans med Monika Gora stått för  den konstnärliga utsmyckningen. Bland annat historien bakom räddaren, stegen och ”kraftkorset” i foajèn.

  
Huset är som sagt ljust, även extremt energisnålt. Förr byggdes skolorna ofta gediget som kyrkan, banken och sjukhuset. En signal om att utbildning är viktigt och långsiktigt. Det känns som nya Vegaskolan är en sån signal.

Den här dagen hänger mörka tunga skyar över tillvaron efter attentatet i Paris. Jag har tänkt lite på Churchill och Londonborna som slet och grät under anfallen av hitlertysklands bombplan – men inte gav upp, inte slutade att leva och envist arbeta framåt. Inte lät ondskan stuka sinnena och få som den ville.

Jag menar att vi ska tänka på det stora och det eviga, men inte lägga ner livet och den eventuella morgondagen oavsett hur ondskan härjar.

Vegaskolan kan just idag få vara en enkel bild på det. En ljus och fin framtidsbyggnad, ibruktagen i en orostid – för morgondagen.

  

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Andreas Holmberg

    Kul med ”kasamarkarn” Jögge med bjurholmsbakgrunden! Monika Gora vet jag mindre om, men samarbetet var säkert lyckat. Spännande figur – hoppas ingen bråkar för att du lägger ut den på nätet ;o). Gillar även detta 1%-mål, det som brukar gälla för offentliga byggnader – att ungefär så mycket av byggnadskostnaderna bör satsas på konstnärlig utsmyckning. Den kan verkligen vara stimulerande för eleverna långt utöver de trängsta ”nyttoaspekter”. Bröd – men också rosor, som Sara Lidman sa.

  2. Ann-Louise

    Hej Jan! Såg på senaste protokollet från kommunfullmäktige att fler kommuner ska ingå i Samordningsförbundet Umeå-Vännäs. Vad är syftet med detta s k förbund och hur finansieras detta från Vännäs Kommuns sida? Vilka är samordningsvinsterna, rent konkret?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.