Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Det var visst en fråga ändå


Under Vännäsdagarna hade vi i Vännäsmoderaterna en tävling där vi lottade ut lokala presentkort. Vi ville att medborgarna skulle lyfta viktiga frågor, komma med förslag på förbätttingar och tips hur man vill göra Vännäs darriga ekonomi stabilare och mer hållbar.
Vi ska redovisa en del svar framöver, anonymt förstås.

En sak förvånade litegrann, både bland förslagen och i samtalen för övrigt. En av de mest framträdande frågorna bland människor i högst olika yrken och inkomstnivåer var skattetrycket i Vännäs, ett av Sveriges högsta. Egentligen är det inte förvånande när man ser till vad skattenivån betyder på helår även vid lägre inkomster. Några uppgav till och med att man lämnat Vännäs på grund av detta.
De som sagt att skattetrycket är en ickefråga och tycks se ytterligare skattehöjning som en tänkbar väg framåt har uppenbart fel.

Vännäs måste öka sina inkomster, men det måste definitivt ske på andra sätt än skattehöjningar. Det finns vägar och kommunen har fördelar som gör det möjligt, trots att Vännäs inte klarat ekonomin som vi borde. Vi måste definitivt sänka våra relativa kostnader, vi kommer inte undan det.

Att vara kommunpolitiker i Sverige under den kommande mandatperioden med färre arbetande, fler unga och äldre blir ingen popularitetstävling. Inte i Vännäs heller.

Jobbet måste göras och det kan på sikt bli riktigt, riktigt bra.
Men då krävs det politiskt nytänk och inte bara mer av samma.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Kanske ändå litet för magert underlag för att påstå att de som kan tänka sig en skattehöjning skulle ha ”uppenbart” fel.

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Skulle ha gjort den meningen till två, de som gett uttryck för att det är en ickefråga hade uppenbart fel. Inte heller jag hade väntat att få så många kommentarer om skattenivån som det blev.

  • Karl-Gustav Sjöström

   Tror du inte att många, kanske flertalet, av dem som besökte ert stånd och klagade över den höga skatten, var personer som delar M:s syn på skatten och alltså menar att den måste sänkas och inte höjas? Många av besökarna vill helt enkelt stärka ert partis syn på skatten. Men ok, kanske var några av dem inställda på att ge Moderaterna sin röst just beroende på skattefrågan.

   • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

    Min subjektiva bedömning är att jag aldrig hört så många ta upp frågan, och ur det perspektivet. Det var snarare så att några ställde Vännäs, och oss (!) mot väggen. Vilket parti det röstat på vet jag inte.
    ”-Hur har ni tänkt i Vännäs?”, sa en kvinna som jag uppfattade jobbade inom vården. Hon och några besökare till hade jämfört vad det ”kostar” att bo i Vännäs och att bo på några andra orter. Hon nämnde siffran 14000 per år i hennes fall, kom inte ihåg vilken ort hon jämförde med.
    Jag sa det inte åt alla, men Moderaterna röstade i alla fall nej till höjningen. Långsiktigt måste vi få balans i ekonomin på annat sätt.
    En tog upp att Vännäs även har högsta elnätskostnaden i Sverige. Det kunde jag i alla fall säga att inga kommunpolitiker av någon färg rår för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.