Härligt med nybakat bröd


Bilden ovan visar ett nybakat matbröd som är vanligt i USA – framför allt bland arbetarfamiljer i nordstaterna men överallt i sydstaterna.

Brödet är känt för två olika namn – cornbread (majsbröd) i sydstaterna och "Johnny cake" (johanskaka) bland nordstaterna som är vart min hemstat Michigan ligger. När vi vistades i Michigan förra året (d.v.s. maj 2010) köpte jag en förpackning "Quaker corn meal"  för att kunna baka Johnny cake här i Brån. Det finns förstås majsmjöl här i Sverige, men det här majsmjölet är grövre än man kan hitta här i Västerbotten.

I mitt barndomshem åt vi Johnny cake rätt så ofta delvis eftersom det var billigt och delvis eftersom det var ett av min pappas favoritmatbröd. Jag minns med ett leende det fullständigt tillfredsställa utseende på hans ansikte när han tog den första biten nybakat Johnny cake i munnen. Senare på kvällen tog han ofta en portion av brödresterna, smulade den in en djuptallrik, strödde lite socker över och till sista hällde mjölk över smulorna för att äta den som en slags bryta a la Michigan.

Det var länge sedan jag åt det här speciella brödet, så idag fick jag plötsligt lusten att baka Johnny cake till vår lunch. Brödet äts helst varmt och med skamligt mycket smör och honung, som man kan se på bilden ovan! Mmmm…vad gott det var!!

4 kommentarer

  1. Peggy Sjöström

    Svar till Anne-Marie Mäkelä (2011-01-09 15:41)
    Jo, jag kan komma lite senare med receptet. Jag måste nämligen översätta det till svenska inklusive svensk mått, och därefter kan jag lägga upp det som ett tillägg på slutet av blogginlägget.

  2. Peggy Sjöström

    Svar till Mikael Bergström (2011-01-14 07:28)
    Tack! Jag skall skriva receptet här på bloggen någon gång i helgen. Johnny cake är lätt gjort så kolla min blogg lite senare för receptet om du vill prova baka själv!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.