Evart

Jag med mitt ovanliga instrument som heter Hammered Duclimer

Det finns hur många som helst musikfestivaler i USA men min allra favoritmusikfestival pågår nu i Michigan. Festivalens heter officiellt "ODPC Funfest" (som står för Osecola Dulcimer Player’s Club) men de flesta deltagarna förkorta namnet till Evart eftersom festivalen äger rum i en liten stad mitt i Michigarn som heter Evart.

Festivalen grundades 1980 av en musikförening som består av människor som spelar ett för svenskar ovanligt instrument som heter hammered dulcimer. Men festivalen har enormt utvecklats och idag erbjuds det mycket unika aktiviteter. Nuförtiden hörs det många andra instrument (men bara akustiska instrument liksom fiol, mandolin, gitarr, penny whistle o.s.v.) 

Festivalen är också unik tack vare hundratals "workshop" som äger rum under hela helgen från kl. 09.00 – kl. 17.00. Jag lärde ut vanligtvis fyra olika workshop och olika ämnen under hela helgen varav ett ämne var clogg-dans. Det var så otroligt roligt att lära ut den där dansen!

Vart än man går kan man hitta den ena eller den andra lite samling av musiker som spelar tillsammans som en spontan spelmansstämma. På kvällarna spelas det musik tills man knappt kan hålla ögonen öppna längre! Det är så himla roligt att vara med på Evart!

En sak till som gör Evart riktig unik är att varje år samlas så många hammered dulcimer som möjligt på "scenen" (egentligen på en fotbollsplan) för att spela 6-7 låtar tillsammans. Rekorden slogs 2009 för de flesta hammared dulcimer-spelare på scenen samtidig – hela 197 personer! Titta på den här YouTube-videon för att lyssna på en av låtarna som spelades under den där korta konserten!

Jag saknar Evart delvis för dess många aktiviteter men också eftersom de flesta av mina bästa musikkompisar är där precis NU. Suck…. någon vacker dag skall jag vara med på Evart igen men tills dess får jag bara titta på YouTube-videoer och bilderna som min bästa väninna, Nancy, alltid skickar till mig.

4 kommentarer

  1. Birgitta

    Trevligt med lite annorlunda inslag. Jag gillar att du har så många olika musikinslag. Trevlig helg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.