Mot mitt sunda förnuft

Jag har länge varit mycket kritisk mot tågsystemet här i Sverige. Jag har hört och läst tillräckligt många skräckhistorier om inställda eller försenade tåg som gjort att jag aldrig har litat på tåg som en rimlig transporteringsmetod. Men i torsdags och igen igår hade jag ett speciellt behov av att kunna komma hem från jobbet lite tidigare än när jag åker buss. Därför, mot mitt sunda förnuft, valde jag åka tåg.

I torsdags blev just det tåget inställt… såklart. Det blev ersättningsbuss istället som jag antog skulle stanna på Vännäsby resecentrum där min man skulle hämta mig med bilen. Men när bussen inte svängde in mot resecentrum fick jag veta av chauffören att det är "för trångt" för bussen att stanna på Vännäsby resecentrums parkering. Så jag blev tvungen att kliva av bussen och gå c:a 500 meter till resecentrum (som inte är ett problem för sig utan det är en principfråga). På grund av detta resefiasko "vann" jag bara fem minuter (istället för 35 minuter) på hemresan.

Igår jobbade jag kvällstur som innebär en sluttid vid kl. 19. Det är riktigt dåligt med både buss och tåg vid den tiden så min man brukar köra hela vägen in till NUS för att hämta mig när jag slutar kl. 19. Olyckligt nog tänkte jag ge tåget en chans till så att min man skulle slippa åka in till Umeå för att hämta mig. Så jag fick lov att flexa ut 45 minuter tidigare från jobbet för att hinna tåget som skulle åka från NUS 18.26.

Det var först när jag kom fram till perrongen 18.22 som jag fick veta att tåget hade fått en ny avgångstid beräknat till 18.45. Det blev tre nya beräknade avgångstider därefter innan tåget äntligen åkte iväg 19.12.  Vi fick veta att "tekniska problem" gjorde att tåget inte kunde köra fortare än 80 kilometer i timman och skulle därmed blir ännu mer försenat till resecentrum. Denna information bekräftades när jag tittade igenom fönstret och såg att bilar på E12 körde fortare än tåget! Ankomsttiden vid Vännäsby resecentrum c:a 50 minuter senare än det som står på tidtabellen! 

Jag har återigen tappat allt förtroende på ett pendeltågsystem som inte ens kan klara av en förhållandevis kort sträcka på tre mil tur och retur! Det är mycket tveksamt om att jag någonsin i framtiden vågar lita på tåget igen. Jag har anmält mig på Länstrafikens hemsida för kompensation enligt deras 20-minuters garanti. Men jag är också tveksam till att garantin är mer pålitlig än tåget.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.