Upploppen i Husby, ett systemperspektiv

Människors beteende är komplext och beror på väldigt många dimensioner. Om man förenklar detta till en social och en ekonomisk dimension kan får man ett diagram som i bilden nedan

Människor och dess beteende är begränsat utifrån den position dom upplevs befinna sig i. deras beteende handlingsutrymme kan bara hamna inom en viss cirkel runt sin upplevda position i den socioekonomiska matrisen.

Ens position i detta rutnät är inte bestämd enbart av ens egna handlingar. Om t.ex. fabriken man jobbar på läggs ner och man blir arbetslös, så glider man ner i både ekonomisk och social status. Hur man föds avgör också ens position; George Clooneys barn hamnar längre upp höger än alkoholistens barn. Vidare är det också skillnad mellan länder.

Med denna modell tänkte jag diskutera kring upploppen i husby. Många av innevånarna i stockholms fattiga förorter är födda in i en låg socioekonomisk status, alltså långt ner till vänster i bilden. Finns dessutom inget arbete på orten, eller ens kompisar/vänner håller på med droger och kriminalitet så halkar man kanske ännu längre ner på skalan.

Det finns en linje för när man bränner bilar. Kungen skulle nog aldrig bränna en bil, efterssom han befinner sig långt ifrån denna linjen. Men med tillräcklig låg status så börjar den handlingen bli acceptabel med tanke på den position man har. När ungdommarna i husby då av olika anledningar hanmnat nära den linjen, så finns det några som är mer över den linjen än andra, och till slut så händer det att bilar sätts i brand.

På samma sätt kan den arabiska våren och upploppen i egypten ses. Folk föds i en redan låg position, med hög arbetslöshet och fattigdom. När sedan torkan i ryssland sabbade skördarna och stoppade rysslands veteexport till landet (något den enskilde inte kan göra något åt) och brödpriserna ökade, så trycktes många allt längre ner på skalan. Till slut fanns inget annat val, hela deras handlingsutrymme var nedanför linjen mellan upplopp och ej upplopp. Gjorde dom inget hade dom svält ihjäl (på riktigt).
 

Alla människor befinner sig någonstans i rutnätet, och det finns en anledning till detta. Det är inte helt enkelt för den enskilde kan göra något åt sin position, vissa saker kan den inte ens påverka. Att därför skylla upploppen i Husby på innevånarna är bara trångsint. De rår (ofta) inte för sin socioekonomiska position, och behöver stöd snarare än att bli nertryckta.

Etiketter: ,

3 kommentarer

 1. John

  Det finns bygder med hög arbetslöshet och dyster framtidsutsikter i Dalarna, Värmland, Blekinge etc. Där bär ungdomarna inte sig åt som huliganer. Varför inte satsa på dem i stället, de som sköter sig och beter sig som civiliserat folk? De har samma problem som förortsborna men de förstör inte vårt land för den sakens skull.

 2. Erik Marklund

  Svar till John (2013-05-26 19:04)
  Det jag vill säga att är att en människas beteende är begränsat och till stor del påverkat av andra faktorer. En av dessa faktorer är energi; Med mindre energi blir det mindre aktivitet, och mindre aktivitet ger högre arbetslöshet, vilket i sin tur leder till mer upplopp. Att ge pengar hit eller dit handlar bara om fördelning, men summan av den tillgängliga aktiviteten är densamma. Och med peak oil, klimatförändringar och befolkningstillväxt så kommer vi att gå mot en utveckling där alltfler hamnar allt längre ner till vänster i min bild. Detta ger en ganska bister bild över framtidsutsikten. Mitt hopp ligger just nu till LENR (tidigare kallat kall fusion), något som svenska ELFORSK nu fått upp ögonen för.
  http://www.elforsk.se/Aktuellt/Svenska-forskare-har-testat-Rossis-energikatalysator–E-cat/
  Mer energi, mer aktivitet, mer att göra, mindre arbetslöshet, gladare innevånare

 3. tage schill

  Energikatalysatorn,katten, är för bra för att vara sann. Nu har den testats så att det inte kan vara några tvivel utan att den ger massor med överloppsenergi och inte nog med det, det är en ren energi, och vi har bränslet nickel i stora mängder och sist men inte minst, kostnaden är näst intill försumbar.
  Som vi har det nu med bränsle så kommer vi att höja jordens temperatur så mycket att vi får svårt att leva här, människor kommer att må allt sämre och ovänskap, hat och krig kommer att öka.
  Det är ett gyllene tillfälle nu när katten blir helt färdigkonstruerad att marknadsföra den starkt så att den får en snabb introduktion på marknaden.
  Med katten får vi den billiga energi som gör att vi inte behöver svälta, frysa eller svettas och då finns ingen anledning till ovänskap, hat och krig.
  Jag vill att det skrivs så mycket som möjligt om katten så att alla kan se en ljusnande framtid och att den är vår
  Skriv och skriv om den, om inte annat så för min del så att jag slipper att ha den i mitt huvud hela dagarna och i drömmarna om nätterna, så jag slipper nypa mig i skinnet för att jag ska förstå att det inte är en dröm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.