Vad är ekonomi?

För att kunna förklara riskerna med vårt nuvarande ekonomiska system, måste vi först veta vad ekonomi är.

Ekonomi kan man säga är ett system för fördelning av resurser och tjänster. Redan i tidiga historiska samhällen insåg man att man behövde använda någon form av valuta för att enkelt kunna mäta olika tjänster och resursers värde mot varandra, så att man enkelt kunde handla med varandra. Valutan kunde vara olika saker, ofta ädelmetaller som guld och silver. Allt efterssom handeln ökade behövdes mer praktiska sätt att bedriva handel.

För att bedriva handel idag, låt säga att vi vill köpa något, en bil, ett hus eller en fabrik, så tar man ett lån. Ett lån är ett löfte att betala igen den lånade summan + ränta, fast över en given tid. Då du tar ett lån, så skriver banken in den nya lånesumman på ditt konto, mot löftet låntagaren ger mot att betala igen lånet. Bankerna skapar alltså pengar, som myntverket, fast i form av skuld.

Har varje lån en motsvarande insättning på en bank? Nej inte riktigt. Bankerna behöver bara ha en bråkdel (fraction) som säkerhet,då bara en bråkdel av alla lån går till indrivning. Detta kallas Fractional reserve banking (Länk http://sv.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking).

Detta leder till att ca 95% av alla pengar som cirkulerar runt i vårt ekonomiska system är i form av lån, och bara en bråkdel av summan av dessa lån finns som säkerhet i något "verkligt kapital" – ex bostäder.

Hur hållbart är det egentligen?

Det finns en jättebra film på youtube som visar pengarnas historia, samt var vi är idag.

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Pingback: Ekonomi Blogg – PIECAN

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.