Skogsbrand?

Det fanns en gång för inte allt för länge sedan ett annat Sverige,  ett Sverige utan kommuner och skolplikt. I detta Sverige levde man ur hand i mun på bondgården. En gång i veckan, varje söndag, så samlades innevånarna i socknen för att gå till kyrkan och sjunga psalmer och be. Detta var dock inte allt man gjorde, kyrkan och socknen blev också en slags samligsplats där man kunde komma överens om olika saker. En historia jag hört var att man gick ihop ett gäng bönder och hyrde in en lärarinna för att ge sina barn en skolgång. På denna tid var inget lika automatiskt som det kan upplevas idag, det var upp till de själva att ordna för sig, annars blev dom utan. Man blev på detta sätt direkt delaktig i skapandet av sin egen välfärd, man såg sammanhanget och nyttan med detta.

Sen flyttar vi fram några år till idag.Jag såg på nyheterna ett rapportage om New York och Brooklyn, där systemet för dagis inte fungerade, det kommunala kunde inte fixa dagisplatser till samtliga. Där hade man nu gått ihop några föräldrar och själva anställt en förskolelärare till sina barn, precis som man tvingades till förr.

Detta vittnar om två saker, dels att systemet inte fungerar så bra som det skulle. Detta är dock ingen ovanlighet, det händer lite då och då, även i Sverige, fast oftast så gör vi inget åt det för vi vet att det ordnar sig.
Dels så visar detta också på något värre, att man inte längre har förtroende för de gemensamma strukturerna som är tänkta att ta hand om oss. Dessa sociala strukturer växer sig allt större, stelare och mer komplexa, likt en igenvuxen skog. Fler och fler börjar ta dessa för givet, och det blir svårare att se sammanhanget då man byggt ett komplext system ivägen, vilket leder till ett urholkat förtroende. Dessutom (gäller inte bara skolbranchen) så försvårar de stora strukturerna för dom små, de blockerar ljuset för nya plantor vid markytan.

Vad behövs för att få bukt på dessa gamla strukturer? En röjning? Gallring? Avverkning? En Skogsbrand?

En kommentar

  1. Erik Marklund

    En liknande händelse kan ses idag i ”Sjuksköterskeupproret”, där sjuksköterskorna gaddat ihop sig för att kräva rimlig lön för sitt arbete. Detta är den uppgiften som facket ursprungligen hade, men där den organisationen växt sig stor och inte kan lösa uppgiften, vilket leder att människorna tar saken i egna händer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.