Lång-Fredag

I går var det den berömda långfredagen vilket fick mig att tänka på då och nu.
Jag växte upp hos min mormor en liten kyrklig gumma. Inte fick vi spela kort och inte spela radio, hon ville ha en lung långfredag när vi alla skulle betrakta våra liv och förgängelsen. Detta var för mig en prövning. Även på den tiden kunde ungdommarna tjata sig till något som var förbjudet. Detta gjorde även jag. Hemma hos min mormor bodde en gammal gubbe han tillhörde den generation som blev ’utaktionerade’ till bondgårdar som ung det var den tidens socialvård. Han kom att hamna hos min mormor som hade ett jordbruk och här stannade han. På vintern arbetade han hos de stora skogsbolagen och på sommaren hjälpte han till med slottern hemma hos min mormor. Han hade skaffat en MOPED. Denna förunderliga tinges var byns alla barns längtan att få prova på. jag lyckades övertala gubben att få prova på. -Kör inte långt sa han
-tala om för mormor att jag åker en sväng sa jag och drog iväg på mopeden. Det gick ganska bra och kilometer på kilometer försvan under mopeden och jag.
Bäst att vända tänkte jag efter att ha åkt säkert över en mil hemmifrån. Men när jag skulle köra runt på den leriga grusvägen då ville inte mopeden. Den suckade till och dog.
Vad fanns att göra? På den tiden fanns inga mobiler och bilar var tämligen sällsynta efter en väg inne i skogen mellan byarna i Vilhelminas inland. Har du försökt ’styra’ en moped? Jag slet med den bångstyriga mopeden som inte ville och backarna blev oöverstigliga. Det var i detta tillfälle som tankarna gick till min mormors Gud. Snälla få igång mopeden suckade jag. Hopplöst inget hände. Men som en gudasänd bil dök den gamla byataxin upp. Denne farbror brukade köra oss barn från byarna till skolan dsom låg några mil bortåt. Jag kör hem dig sa han och tog mopeden i bagaget. När jag kom hem sa min mormor. Nu stannar du hemma hela helgen. Hur kunde du dra i väg utan matsäck du som har sockersjuka och mun har du alla andra gånger men denna gång knöt sig väl tungan på dig så du blev stum. Jag var stum en lång helg. Bot och Bättring behövs ibland.
Något som jag rekomenderar de borgerliga partierna i Nordmaling. Fördela inte sparbetingen på vård omsorg och skola. Gör bättring, ’Städa trapporna uppefrån’
Nu skall vi till affären igen. Andersson vill nog ha flera och mera Påskägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.