EN rättsstat

Jag ställer frågan vilket rättssamhälle har vi när en 15-årig tjej tar sitt liv därför att hon inte orkade med rättskonfrontationer med sin förrövare och våldtäktsman? Om medias bild är rätt kan väl ingen känna sig tillfreds med vårt rättssamhälle. Tjejer och kvinnor för den delen måste få all den hjälp och trygghet som samhället kan ge för att orka och klara sig ur de övergrepp och den psykos som en våltäkt innebär. Det är dessuton ett känt faktum att många känner sig nedvärderade och ytterligare utsatta och ifrågasatta när de utreds efter en våldtäktsanmälan.
Det är dags att se över rättssystemet så att otryggheten och förnedringen undanröjs så att de drabbade kan känna trygghet även i denna svåra situation. Det är allt för många som inte får den trygghet och hjälp som vi kan kräva av en rättsstat.
Här har alla inte minst kommuner, polismyndigheter och övriga myndigheter ett mycket stort ansvar.
Jag vill avsluta med att säga att jag tycker att alla människors lika värde skall genomsyra även ’rättsmaskineriet’. Med Sverige bygdes lagen. Så kraven måste bli rättvisa.

En kommentar

  1. Lucas

    Ska alla som utsetts för våld övergrepp och våldtäkter få all den hjälp man är berättigad till och mer där till oavsett om man är tjej, kvinna, pojke, man – men det krävs kompetens för att få vara den som hjälper ett offer också.
    Hur många råkar inte ut för helt okompetenta personer som gör att man får skamkänslor för att man utsatts för övergrepp och man blir misstrodd. Nej fram med utbildningar för de som jobbar i krisgrupper så att de lär sig ta hand om den som mår dåligt på rätt sätt.
    Alltför ofta får förövarna mer vård än offret. USCH! Detta ska kallas ett rättssamhälle..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.