Transport

Mellan Rundvik och Nordmaling kan vi i dessa dagar se ett "provtåg" passera. Det väcker naturligtvis förhoppningen på de nya Reginatågen som skall börja rulla på rälsen hösten 2010. Appropå transporter,så ringde min väninna som är småföretagare och har många olika fordon i företaget  och ställde förljande fråga -varför har den nya Transportstyrelsen beslutat att vi företagare skall betala skatten två gånger per år? Varför kan vi inte få betala hela beloppet på en gång. Varför skall inbetalningnskort, skattemärken och brev från myndigheten dimpa ner i postlådan två gånger per år? Dessutom är det kort tid för inbetalningen. Väninnan hade ringt ansvarig på Transportmyndigheten och frågat om hon inte kunde få betala in hela beloppet på en gång. Svaret var Nej. Reglerna säger två gånger på år. Men jag har flera bilar och maskiner så det blir flera skattemärken, brev och inbetalningar helt i onödan hade väninan påpekat. Skall något ändras så får du tala med en politiker, för då måste våra beslut ändras hade hon fått till svar. Väninnan konstaterade det faktum att byråkratin ökat när den nya Transportstyrelsen handlägger detta ärende. Vaför kan inte de företag som vill få göra som privatpersoner betala för hela året på en gång?

Skulle vi inte spara på miljön, byråkratin och underlätta för företagen? Tänker alla småföretag som har nog mycket papper att ta hand om och som dessutom nu skall tvingas bevaka sin fordonsskatt två gånger per år. I min vänninas fall blev det ca 14 skattemärken två gånger per år för att inte tala om inbetalningar och brev från myndigheten.

Sjukt tycker jag!  Underlätta, försvåra inte utan låt de företag som vill betala för hela året på en gång skall självklart få göra detta eller hur? Minska byråkratin.

För att få ändring i detta har jag bland annat talat med ordförande i Nordmalingsföretagana. Så Transportstyrelsen kan vänta brev med krav om ändring både från företagarna och från mig som lokal politiker.

Varför skall man göra något krångligt när man kan göra det lätt?

Foto: Lennart Jonsson, Rundvik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.