Pengar

Jag läste i dagens tidning att regeringen förbereder ett förslag som innebär att bonusar skall bli hemliga. Detta innebär att årsredovisningarna inte längre skall lämna uppgifter om löner och bonusar för samtliga i företagets ledningsgrupp. Den förra S-regeringen införde en lag om att bonusar och löner skulle redovisas  i årsredovisning och gav möjlighet för årsstämmorna att bestämma hur stora ersättningarna till de högsta cheferna skulle vara. Finansminister Borg har  vid ett flertal tillfällen kritiserat bankernas höga bonusar. Han har sagt sig vara beredd att vidta utgärder. Om detta förslag går igenom så har ha sannerligen vidtagit åtgärdet. Han har mörklagt Bonusar och gjort det Omöjligt för Medborgaren att vara Kritiskt Granskande.

Jag tycker det är upprörande. Varför skall inte ersättningar redovisas öppet? Löntagarens ersättningar redovisas ju även om de är så små att ingen blir upprörd.

För att citera finansministern " I min föreställningsvärld är den typen av bonusar vi har sett under de senaste åren döda och återkommer inte i svensk ekonomi" Javisst utan redovisning blir dom döda för ingen kan kan se hur stora belopp som betalas ut.

Jag konstaterar det finns många sätt att dölja sanningen. Skärpning regeringen,  det finns inga skäl att förändra årsredovisningen i bolagen.

 

En kommentar

  1. DrNoFace

    Vad skulle fördelen med ett lagkrav vara förutom att skapa fler värdelösa skandalrubriker?

    Bonusprogrammets utformning och storlek är en fråga mellan aktieägarna och styrelsen och även utan lagkrav kommer bonusens storlek att vara en fråga på stämman. Beslutar företagets ägare att deras pengar skall användas till bonus åt företagets ledare så må det väl vara hänt? Eller skall åsiktspolisen granska vad som är en rimlig bonus?

    Nä bort med alla lagar och regler som bara leder till onödig byråkrati…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.