Valfrihet vad är det?

Individens frihet har aldrig varit större i Sverige. Baksidan är att ju fler valmöjligheterna blir desto större blir risken att välja fel. Kan valfriheten vara en orsak till att många känner sig oroliga? Oroliga för att välja fel? Vi alla som valt pensionsfond vet ju hur det kan bli. Du har fått valfrihet men blev du nöjd med valet? Visst du kan välja om men det kostar eller hur? Ett är säkert när du väljer något väljer du också bort något eller hur?

I Nordmalings kommun har de borgerliga partierna valt att införa LOV (valfrihet) inom hemtjänsten. Jag kallar det privatisering av hemtjänsten. Någon "mellanhand" skall tjäna  på att kommunen erbjuder "fri etablering inom hemtjänsten". Efter att ha tagt del av de anvisningar som är aktuella vid införandet av lagen om valfrihetssystem konstaterar jag att det blir merkostnader för kommunen.  De avtal som finns mellan arbetstagar- organistionerna och kommunen måste sägas upp. Uppsägningstiden är i dag 3 månader. En intressant fråga är hur de borgerliga politikerna tänkt ta sig förbi LAS (lagen om anställningsskydd) 

Den som lever får se. Ett är säkert det blir dyrt och vem skall betala? Skattebetalarna så klart. Det kanske är till detta som de borgerliga partiernas skattehöjning på 40 öre skall gå.

Det finns frågor som jag skulle vilja ha svar på:.

  • Skall kommunen förändra begreppet LAS-områden?
  • Skall kommunen påbörja en anpassning av förändrade sysselsättningsgrader inom orter där LOV införs?
  • Skall kommunen tillskjuta medel för omställningskostnader?

För Nordmalings del konstaterar jag att Gunnel och Kjell Svärds visdomsord kan vara aktuellt "Man kan ha så många järn i elden att den slocknar"

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.